Prvá stíhačka F-16 pre Slovensko je vyrobená. Predstavili ju v USA

ta3/MO SR
7.9.2023 11:30

Minister obrany SR Martin Sklenár v stredu 6. septembra 2023 navštívil v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne fabriku spoločnosti Lockheed Martin, kde bolo slovenskej delegácii vrátane slovenských pilotov oficiálne predstavené prvé lietadlo F-16 Block 70 nesúce slovenský znak.

Stíhačka F-16
Zdroj: MO SR

Úplná finalizácia tohto lietadla a jeho zalietavanie sa očakáva v priebehu novembra tohto roku. Šéf rezortu obrany sa zároveň informoval aj o progrese výroby ostatných trinástich objednaných lietadiel. Píše o tom Ministerstvo obrany na svojom webe.

MO SR MO SR Stíhačka F-16 Zdroj: MO SR

Slovensko ako prvé v Európe

Slovensko sa dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon. Lietadlo F-16 Block 70 predstavujúce vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia prinesie Slovensku na najbližšie desaťročia ten najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru.

stíhačka MO SR Stíhačka F-16

SIlné partnerstvo Slovenska a USA

"Okrem toho, že ide o najväčší investičný projekt SR v oblasti modernizácie našich ozbrojených síl, ide tiež o príležitosť na prehĺbenie strategického partnerstva,“ vyzdvihol minister obrany SR Martin Sklenár.

"Tieto F-16-tky umožnia Vzdušným silám Ozbrojených síl Slovenskej republiky udržať si náskok pred hrozbami v regióne a byť súčasťou spojeneckej misie v Európe, v rámci NATO a vo svete,“ povedal viceprezident Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez. 

"Ide o silné partnerstvo medzi spoločnosťou Lockheed Martin, Spojenými štátmi americkými, Slovenskou republikou a spojencami,” dodal.

MO SR MO SR Minister obrany SR Martin Sklenár (naľavo) Zdroj: MO SR

Ďalšie stíhačky dorazia budúci rok

Ako priblížil generálny riaditeľ Sekcie modernizácie MO SR a národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Michal Homza, intenzívne rokovania expertných tímov na jednotlivých úrovniach pripravujú všetko potrebné tak, aby prvé dve vyrobené lietadlá boli využité na výcvik slovenských technikov v USA. 

"Stíhacie lietadlá F-16 tak budú podľa aktuálnej dohody postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka,“ uviedol.

MO SR MO SR Slovenský znak na stíhačke Zdroj: MO SR

Výrobca lietadiel daroval peniaze na opravu nemocnice

Strategické partnerstvo tohto typu prináša okrem novej techniky aj ďalšie unikátne príležitosti, napríklad vo forme nadviazania spolupráce štátnej akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín s výrobcom Lockheed Martin, ktorej predmetom je budúca participácia na údržbe častí lietadiel a zavedení logistického informačného systému.

Ďalším praktickým prínosom bolo 180-tisíc amerických dolárov, ktoré daroval výrobca lietadiel F-16 Ústrednej vojenskej nemocnici SNP-FN v Ružomberku na opravu následkov požiaru chirurgického pavilónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok