Bezpečnostné zložky na Slovensku navzájom nekomunikujú. Musíme mať aj plán B, tvrdí Karas

ta3/Patrik Mindžák
6.9.2023 14:52 , Aktualizované: 6.9.2023 15:36

Situácia s nelegálnou migráciou začala byť v niektorých okresoch Slovenska neudržateľná. Poddimenzovaná cudzinecká polícia nestíhala pri enormnom náraste utečencov s administráciou a v záchytných centrách sa začalo stupňovať napätie. Ľudia majú z utečencov obavy, politici ich netlmia, ale naopak umocňujú. V súboji dvaja proti dvom zastupovali Hlas-SD Denisa Saková a Richard Raši a KDH Viliam Karas s Petrom Stachurom.

Čaká nás po voľbách namiesto riešenia problémov ľudí pokračovanie kultúrno-etických vojen alebo Majerského vyjadrenie že LGBTI+ komunita je pliaga je len predvolebný signál pre konzervatívnych voličov ísť voliť?

Rezort vnútra nemá vedenie

"Opatrenie vlády nie je dostatočné. Pri riešení migračnej krízy sa ukazuje, ako sa prezentuje vláda, ktorá je, a ktorá nie je kompetentná. Ak bude Hlas súčasťou novej vlády, tak situáciu budem okamžite riešiť," začala Saková.

Totožnosť migrantov podľa nej treba preverovať. "Netreba na základe niekoľkominútového rozhovoru utečencovi dôverovať, že je zo Sýrie," hovorí.

Ministerstvo vnútra nemá vedenie, zastupuje ho premiér Ľudovít Ódor. "Nemá na to vzdelanie, skúsenosti ani prax," skonštatoval Karas s tým, že rezort vedie policajný prezident Štefan Hamran "politicky aj vecne, čo je neprípustné". "Rozvrátili sme si komunikáciu v rámci bezpečnostných zložiek vo vnútri krajiny," vyhlásil bývalý dočasný minister spravodlivosti.

Koordinácia, nie anarchia

"Silný štát musí byť silný aj vo vnútri - my tu máme hlúpych amatérov, a pre to končí takto," myslí si Raši.

Karas dodal, že Slovensko vstúpilo do Schengenského priestoru, aby sa to koordinovalo, nie preto, aby tu bola anarchia. "Partnersky si musíme vymieňať informácie, ale musíme byť pripravení aj na plán B."

Politici sa zhodli, že v súčasnosti Slovensko nevysiela prevádzačským skupinám signály, aby cez našu krajinu necestovali a hrozí nám aj prípadné opätovné zatvorenie hraníc od Rakúska či Česka.

Dočasné riešenie

"Potrebujeme, aby pediatri fungovali v ambulanciách. Dočasne treba vyriešiť situáciu, aby sa neskrátili ambulantné hodiny. Ide o dočasné, krízové riešenie, nie systémové," priznal Raši s tým, že zvýšený poplatok môže pacientov odradiť a výsledok tak bude ešte horší. "Paragraf s poplatkom treba vyhodiť zo zákona," tvrdí.

Pri dlhšom preverovaní migrantov existuje možnosť, sa rozšíria viaceré choroby. "Nechcel by som podceňovať prípadnú zdravotnú hrozbu aj napriek tomu, že sme len tranzitnou krajinou pre migrantov," ozrejmil Stachura.

Za vhodné riešenie považuje aj telefonickú službu, lebo "mnohým ľuďom stačí poradiť, či majú počkať do rána". Aj rezort zdravotníctva má slabé vedenie, myslí si.

Celú reláciu Téma s Denisou Sakovou, Richardom Rašim, Viliamom Karasom a Petrom Stachurom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok