Odvolali trénera španielskeho ženského tímu. Hráčky s ním neboli spokojné už dávnejšie

ta3/Patrik Mindžák
5.9.2023 17:05

Jorge Vilda, hlavný tréner ženského španielskeho víťazného tímu na majstrovstvách sveta, bol prepustený v dôsledku prebiehajúceho škandálu Luisa Rubialesa. Väčšina Vildovho trénerského štábu odstúpila a 81 hráčok následne odmietlo hrať za Španielsko.

WWCup_Spain_Soccer_Rubiales601045.jpg
TASR/AP

Navzájom sa podporovali

Výhru Španielska zatienil prezident futbalovej federácie Rubiales, ktorý pobozkal útočníčku Jenni Hermoso, čo podľa nej nebolo vhodné.

Rubiales odmietol rezignovať, ale bol dočasne suspendovaný organizáciou FIFA.

Španielska federácia RFEF vo vyhlásení neuviedla konkrétny dôvod Vildovho odvolania s tým, že bol "propagátorom hodnôt rešpektu a športového ducha vo futbale".

RFEF však od minulého týždňa skúma, či by mohla vyhodiť 42-ročného Vildu – považovaného za blízkeho spojenca Rubialesa, informuje BBC.

Na mimoriadnom valnom zhromaždení RFEF v auguste ho videli tlieskať Rubialesovi - keď Rubiales opakovane trval na tom, že neodstúpi, a povedal, že ponúkne Vildovi novú dohodu - hoci odvtedy jeho správanie kritizoval.

Zväz sa vyjadril jasne

"RFEF oceňuje (Vildovu) prácu na čele národného tímu a vo funkciách športového šéfa ženských tímov, ako aj úspechy dosiahnuté počas jeho pôsobenia, korunované nedávnym úspechom na majstrovstvách sveta vo futbale," uviedlo RFEF.

"Ceníme si jeho dokonalé osobné a športové správanie, pretože je kľúčovou súčasťou pozoruhodného rastu ženského futbalu v Španielsku. RFEF by mu rado vyjadrilo svoju vďaku za poskytnuté služby, za jeho profesionalitu a obetavosť počas všetkých tých rokov a zaželal mu veľa úspechov v budúcnosti," uvádzalo sa vo vyhlásení.

Vrátenie pozornosti

Pedro Rocha, úradujúci prezident RFEF, sa ospravedlnil "celému futbalovému svetu" za "neprijateľné správanie" Rubialesa.

Rocha povedal, že plánuje "vrátiť pozornosť" ženskému tímu po tom, čo bolo ich víťazstvo vo Svetovom pohári zatienené.

Rocha povedal, že ľutuje incident, ktorý "negatívne ovplyvnil to, čo malo byť nepretržitou oslavou futbalu".

Rocha dodal: "Chcem ešte raz zablahoželať nášmu tímu k historickému triumfu, uznávajúc vplyv a odkaz, ktorý toto víťazstvo bude mať na budúcnosť španielskeho futbalu. Sme presvedčení, že ich duch inšpiroval milióny ľudí všetkých vekových kategórií. V pravý čas mám v úmysle vrátiť im pozornosť a osláviť ich úspechy tak, ako si zaslúžia."

Obavy z Vildových metód

Vilda, ktorý mal na starosti národný tím od roku 2015, zostal vo funkcii aj vtedy, keď RFEF vydalo vyhlásenie, v ktorom odhalilo, že 15 hráčok poslalo rovnaké e-maily, v ktorých sa uvádzalo, že nebudú hrať pod Vildom. Údajne riešil ich "emocionálny stav" a "zdravie".

"Las 15" - ako sa hráčky stali známymi - popreli tvrdenia, že žiadali, aby bol Vilda, ktorý vždy podporoval Rubialesa, vyhodený, ale nasledovalo napätie uprostred správ o obavách z tréningových metód a nedostatočnej hernej prípravy.

Z týchto 15 len tri ukončili exil a boli opäť v zostave, keď Španielsko minulý mesiac porazilo Anglicko vo finále majstrovstiev sveta v Sydney.

Vilda ako tréner Španielska odkoučoval 108 zápasov, z ktorých 75 vyhral, pripomína BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok