Úspech španielskych futbalistiek bol poškrvený. Mužskí kolegovia im vyjadrili podporu

ta3, TASR
5.9.2023 15:57

Hráči španielskej futbalovej reprezentácie odsúdili správanie prezidenta futbalovej federácie Louisa Rubialesa a vyjadrili podporu ženskému tímu, ktorý triumfoval na nedávnych MS. Dôvodom je Rubialesov bozk na pery reprezentantky Jennifer Hermosovej po zisku zlata. Bolo to prvé verejné vyhlásenie španielskych reprezentantov od nedávneho incidentu.

Spain_Soccer_Euro_2024632126.jpg
TASR/AP

Futbal musí ísť príkladom

FIFA dočasne suspendovala Rubialesa a Právny výbor španielskej vlády otvoril voči nemu konanie. Rubiales odvtedy čelí obrovskej kritike a vodu do ohňa prilial aj svojím vzdorovitým prejavom na mimoriadnom stretnutí predstaviteľov federácie, v ktorom napriek narastajúcemu tlaku odmietol odstúpiť a namiesto toho kritizoval "falošný feminizmus". Rubiales tvrdí, že bozk bol konsenzuálny, Hermosová však tvrdí opak.

"Chceme odmietnuť správanie, ktoré považujeme za neprijateľné zo strany pána Rubialesa. Ten sa neriadil inštitúciou, ktorú zastupuje. Pevne a jednoznačne stojíme na strane hodnôt, ktoré tento šport reprezentuje. Španielsky futbal musí byť hybnou silou rešpektu, inšpirácie, inklúzie a rozmanitosti a svojím správaním musí ísť príkladom na ihrisku aj mimo neho," uviedol Alvaro Morata počas tlačovej konferencie v sídle národného tímu v Madride.

Morata prečítal vyhlásenie po boku spoluhráčov Cesara Azpilicuetu, Rodriho a Marca Asensia.

Sústredia sa už len na zápasy

Rubialesov incident podľa nich pokazil dojem zo španielskeho titulu. "Je to historický míľnik, ktorý bude znamenať ´pred a po´ v španielskom ženskom futbale. Inšpiruje nespočetné množstvo žien. Preto chceme vyjadriť ľútosť a solidaritu s hráčkami, ktorých úspech bol poškvrnený."

Reprezentanti spravili vyhlásenie počas príprav na nadchádzajúce kvalifikačné zápasy ME proti Gruzínsku a Cypru. Zároveň naznačili, že nebudú viac hovoriť o situácii okolo Rubialesa.

"Odteraz by sme sa chceli zamerať na športové záležitosti, berúc do úvahy dôležitosť výziev, ktoré nás čakajú," uviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok