Fico kontroloval žatvu, úroda vraj bude ešte lepšia ako vlani

TASR SITA TA3
27.7.2016 12:54

Tohtoročná úroda obilnín v SR bude nadpriemerná, bude pravdepodobne ešte lepšia ako vlani. Tá bola najlepšia za posledné desaťročie. Uviedol to premiér Robert Fico na žatevnom poli v Záhorskej Bystrici.

Nadpriemerná úroda zníži ceny

"Úroda (obilnín) je nadpriemerná. Z tohto titulu budeme musieť brať na vedomie pokles cien, s tým musíme žiť. Budeme musieť naďalej vyvíjať tlak smerom k Bruselu, pokiaľ ide o mlieko, pravdepodobne aj o bravčové mäso. S tým súvisí aj produkcia obilnín," priblížil predseda vlády SR.

Robert Fico poďakoval poľnohospodárom za úsilie: "Ja som z vidieka, chalan, tam som sa narodil. Pre mňa žatva vždy znamenala pomerne veľa, na takej malej dedine, ktorá mala okolo tisíc obyvateľov. Chcem poďakovať všetkým poľnohospodárom za to úsilie, ktoré vynaložili až do tohto okamihu."

Obavy zo speňažovania

"K pondelku (25. 7.) máme pozbieraných 60 % plôch pšenice a zhruba rovnakú výmeru jačmeňa. Repku máme pozbieranú z 88 % plôch. Z toho, čo je pozbierané, možno hovoriť, že hektárové výnosy sú nadpriemerné. Za predpokladu, že sa pozbiera aj zostávajúcich 40 % plôch bez problémov, vyzerá to, že tohtoročná úroda bude jedna z najvyšších za posledných desať rokov," povedal na žatevnom výjazde na poli predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Problémom sú však podľa poľnohospodárov ceny. "Medziročne cena klesá zhruba o 20, 30 eur na tone, či už zoberieme potravinársku pšenicu alebo sladovnícky jačmeň, ale tak isto keď zoberieme kŕmne obilie," upozornil Semančík. Na jednej strane tak majú poľnohospodári radosť z produkcie, ale zároveň majú obavu zo speňažovania. "Tie ceny, ktoré momentálne sú v rámci trhu, sú veľmi nízko postavené," dodal predseda SPPK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok