Fotogaléria: Sagan ako najväčší bojovník tohtoročného Tour de France

TASR
24.7.2016 22:32

Peter Sagan zakončil ďalšie famózne vystúpenie na Tour de France. Korunoval ho ziskom piateho zeleného dresu v rade. Premiérovo v kariére si obliekol slávny "maillot jaune", pridal tri etapové triumfy a vyhlásili ho aj za najbojovnejšieho pretekára celého 103. ročníka legendárneho podujatia.

Fotogaléria: Sagan ako najväčší bojovník tohtoročného Tour de France
SITA/AP

"Saganova éra" v bodovacej súťaži pokračuje aj piaty rok a zdá sa, že "Tourminátora" zo zeleného dresu tak skoro nikto ani nevyzlečie. Uvedomujú si aj jeho najväčší konkurenti - špurtéri. Kým ich doménou sú hromadné dojazdy do cieľa, Sagan dokáže zbierať body všade. Na rovine, v špurtoch do cieľa, kopcovitých i tých vysokohorských etapách. Tento rok ich získal dokopy 470 a prekonal tak svoje vlaňajšie maximum. Zelený dres si prvýkrát obliekol v 2. etape, potom aj v 4. a 5. a od 10. ho už zo seba nevyzliekol.

sagan-druha-etapa_0a000002-1da2-c8b8.jpg

Druhá etapa sa už stala jeho korisťou a po nej sa na ďalšie tri dni obliekol do žltého dresu. Ďalšie vavríny získal vo veternej 11. etape, keď 12 km pred cieľom dokonale využil svoj pretekársky inštinkt, prehľad i odvahu a nečakaným útokom prekvapil súperov. Pri treťom triumfe sa zase prejavila jeho sila a dravosť a "hodené" koleso znamenalo tretie víťazstvo a vyrovnanie maxima z premiérovej účasti v roku 2012. Dosiahol aj dve druhé, tri tretie a jedno štvrté miesto.

sagan9_0a000002-1e72-092b.jpg

Tinkoff totiž už v 9. etape prišiel o svojho lídra na celkové poradie. Alberto Contador po pádoch v úvodných dňoch musel odstúpiť. Niektoré tímy po takomto údere nenájdu ďalšie ciele, no pretekári stajne excentrického Rusa Olega Tiňkova nie. Okrem zeleného získali aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, ktorým sa stal Poliak Rafal Majka, a náhradného lídra Romana Kreuzigera dotiahli do najlepšej desiatky. Pod oba ďalšie úspechy sa výraznou mierou podpísal Sagan.

sagan7_0a000002-1f32-2402.jpg

V predposlednej etape sa Sagan zase dostal dopredu s českým spolujazdcom a v "časovkárksom móde" ho ťahal takmer 80 km. "Musím sa poďakovať Petrovi, ktorý odviedol v prvých 80 km neuveriteľnú prácu... Mať ho v tíme je vždy výhoda," pochvaľoval si spoluprácu Kreuziger.

sagan3_0a000002-2075-bf0c.jpg

Sagan potvrdil svoju komplexnosť. Chválou nešetril ani tohtoročný víťaz a celkovo trojnásobný šampión Chris Froome: "Fenomenálny jazdec. Veľa pretekárov z pelotónu sa ho bojí, bojí sa jeho schopností. Dokáže čokoľvek. Sám si vyberá, kedy bude útok, či ako bude finišovať."

sagan1_0a000002-21b7-d7d2.jpg

Víťazom 103. ročníka najslávnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France sa stal Brit Chris Froome. Zelený dres získal už piatykrát v rade Peter Sagan. Najlepším vrchárom sa stal jeho tímový spolujazdec Rafal Majka. "Moje najlepšie spomienky na túto Tour? Je ich veľa: tri etapové víťazstvá, skvelá práca tímu a dnešná oslava v Paríži. Všetci sme veľmi šťastní..., povedal Sagan.

sagan-zaver_0a000002-24ab-d423.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok