Rozpočet ešte koalícia nedohodla, kabinet o ňom rokovať nebude

TASR
5.10.2011 10:56

Vládny kabinet napokon o zákone roka, teda rozpočte na budúci rok, v stredu rokovať zatiaľ nebude. Koaliční lídri totiž ani po utorňajšej Koaličnej rade nedosiahli definitívnu dohodu na rozpočtových prioritách.

Rozpočet ešte koalícia nedohodla, kabinet o ňom rokovať nebude

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca ministra financií Martin Jaroš, návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 sa preto z programu stredajšieho rokovania vlády sťahuje. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách musí pritom kabinet do parlamentu rozpočet predložiť najneskôr do 15. októbra, na jeho schválenie tak budú mať ministri čas ešte budúci týždeň.

Ministerstvo financií pôvodne na stredajšie rokovanie vlády predložilo už nové znenie návrhu, keďže po predložení prvej verzie muselo vplyvom vývoja na globálnom trhu zrevidovať svoje makroekonomické prognózy. Aktuálne tak návrh štátneho rozpočtu, ktorý tvorí podstatnú časť verejných financií, počíta na hotovostnej báze s príjmami na úrovni 15,281 mld. eur a s výdavkami v sume 18,524 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu je tak navrhnutý v sume 3,243 mld. eur. Tento návrh však ešte nezahŕňa rozpočtové priority koaličných strán.

Rozpočtový cieľ pre verejné financie ako celok zostáva nezmenený a ministerstvo financií tak trvá na znížení schodku z tohtoročných plánovaných 4,9 % hrubého domáceho produktu na budúcoročných 3,8 % výkonu ekonomiky. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca rezortu financií Martin Jaroš, aktuálna verzia rozpočtu okrem zapracovaných nových makroprognóz počíta aj s najaktuálnejším stavom v diskusii o daňovo-odvodovej reforme. Kvôli horším vyhliadkam hospodárstva a slabšiemu výberu zdravotných odvodov od ekonomicky aktívneho obyvateľstva by tak štát mal napríklad zvýšiť svoj odvod do zdravotníctva. Ministerstvo však do rozpočtu už zakalkulovalo napríklad aj vyššie sociálne výdavky pre silové rezorty, ako určité korekčné opatrenia v súvislosti s dopadmi daňovo-odvodovej reformy.

O konkrétnych prioritách jednotlivých rezortov by tak mali ešte rokovať koaliční partneri a v predloženom návrhu rozpočtu ešte zapracované nie sú. Za jediné priority, ktoré boli v rozpočte zapracované už v jeho prvej verzii, označil minister financií rezort školstva a dopravy, čo sa nemení. Základnou podmienkou rezortu financií je však podľa predchádzajúcich vyjadrení ministra zachovanie úrovne konsolidácie verejných financií na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Návrh rozpočtu bol pritom aj témou utorňajšej Koaličnej rady, ktorá zatiaľ definitívnu dohodu na tomto bode nepriniesla. Pred jej rokovaním sa vyjadril k rozpočtu len minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) s tým, že nie je spokojný s upraveným návrhom rozpočtu, ako ho navrhlo ministerstvo financií. Priority strany Most-Híd sú totiž podľa neho riešené na nulovej úrovni, kým priority SDKÚ-DS sú riešené na sto percent. Dodal, že rozpočet je podľa neho namierený voči občanom na vidieku, čo považuje za veľký problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok