Karadžič sa odvolal voči 40-ročnému trestu, súd vraj pochybil

TASR ČTK
22.7.2016 13:36

Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič podal odvolanie voči marcovému rozsudku Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý ho odsúdil za genocídu a ďalšie trestné činy.

Karadžič sa odvolal voči 40-ročnému trestu, súd vraj pochybil
SITA/AP

"Znemožnili spravodlivý proces"

V odvolaní argumentuje, že nemal spravodlivý proces a že sudcovia OSN urobili sériu chýb, keď dospeli k tomu, že je vinný. Karadžič v odvolaní vymenúva 50 údajných chýb, ktoré podľa neho, viedli k pochybeniu spravodlivosti.

Tvrdí, že tieto chyby "porušili prezumpciu neviny, vyústili do nezvládnuteľného procesu a znemožnili spravodlivý proces". Okrem iného uvádza, že sa stal obeťou "politického procesu zinscenovaného s cieľom démonizovať srbský národ v Bosne a jeho samého".

Vojna si vyžiadala 100.000 mŕtvych

V marci tohto roku ICTY odsúdil 71-ročného Karadžiča na 40 rokov väzenia. Tribunál dospel k záveru, že Karadžič je zodpovedný za zverstvá spáchané bosnianskosrbskými silami počas vojny v rokoch 1992-95, ktorá si vyžiadala približne 100.000 mŕtvych. Verdikt ICTY označil Karadžiča trestne zodpovedným predovšetkým kvôli zavraždeniu približne 8000 mužov moslimskej národnosti bosnianskosrbskými silami koncom vojny v lete 1995 v oblasti Srebrenice.

Zodpovednosť nesie aj za brutálne trojročné obliehanie Sarajeva, pri ktorom granáty a guľky vypálené zo srbských pozícií zabili viac ako 10.000 ľudí, z ktorých 1500 boli deti. Karadžič, ktorý vždy trval na svojej nevine, požaduje zbavenie viny alebo nový proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok