Maďarská vláda vylučuje, že by mohla prísť o fondy EÚ

SITA
28.2.2012 15:56

Maďarská vláda v utorok vylúčila, že by na budúci rok mohla prísť o európsky Kohézny fond pre nadmerný deficit a dlhy, ktoré sa Maďarsku nedarí znižovať.

Maďarská vláda vylučuje, že by mohla prísť o fondy EÚ
SITA

Ako povedal štátny tajomník maďarského ministerstva hospodárstva Zoltán Cséfalvay, vláda už prijala úsporné opatrenia, ktoré výrazne znížia rozpočtový deficit. Prijaté opatrenia by podľa neho mali na budúci rok zmenšiť deficit o 0,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), pričom rozpočtový schodok by klesol pod hranicu 3,25 percenta HDP, ktorú Maďarsku predpovedala Európska komisia (EK).

"Môžeme vylúčiť, že Maďarsko stratí prístup ku Kohéznemu fondu," povedal Cséfalvay. Povedal, že ministri financií krajín EÚ budú o tejto záležitosti rokovať 13. marca. "Maďarsko urobí všetko, aby udržalo deficit pod troma percentami, no nie preto, že nám to niekto prikazuje, ale preto, lebo je to v záujme krajiny,” zdôraznil Cséfalvay.

EK navrhla pozastaviť od budúceho roka Maďarsku vyplácanie eurofondov v hodnote 495 miliónov eur. Dôvodom je príliš vysoký rozpočtový deficit. Budapešť môže toto rozhodnutie zvrátiť do konca tohto roka, ak podnikne kroky na zníženie deficitu a dlhu. Návrh na pozastavenie peňazí musí schváliť ostatných 26 krajín únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok