Prvé hlasovanie o novom generálnom tajomníkovi OSN má víťaza

TASR
21.7.2016 20:34

Členovia Bezpečnostnej rady OSN dnes v prvom neoficiálnom hlasovaní vyberali nového generálneho tajomníka OSN. Najviac hlasov spomedzi 12 kandidátov dostal bývalý portugalský premiér António Guterres.

Prvé hlasovanie o novom generálnom tajomníkovi OSN má víťaza
SITA/AP

Výsledky neboli oficiálne zverejnené

Na druhom mieste podľa diplomatických zdrojov skončil slovinský exprezident Danilo Türk, informovala portugalská verejnoprávna televízia RTP.

Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Jeho nástupca sa má ujať funkcie od 1. januára 2017. Medzi 12 oficiálnymi uchádzačmi o tento post je aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Výsledky tajného hlasovania v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN neboli oficiálne zverejnené. Do médií však napriek tomu unikli informácie o údajne najúspešnejších uchádzačoch. Druhé neoficiálne hlasovanie sa očakáva na budúci týždeň a ďalšie kolá v priebehu augusta, prípadne septembra. Odporúčanie Bezpečnostnej rady ohľadne budúceho šéfa OSN sa očakáva na jeseň.

Výber za zavretými dverami

Pred desiatimi rokmi prvé neoficiálne hlasovanie na pôde BR OSN vyhral Pan Ki-mun, ktorý sa potom skutočne stal novým generálnym tajomníkom.

Výber generálnych tajomníkov OSN doposiaľ vždy prebiehal za zatvorenými dverami na pôde Bezpečnostnej rady OSN, kde majú rozhodujúce slovo piati stáli členovia s právom veta. Vybraného uchádzača potom na odporúčanie Bezpečnostnej rady formálne schvaľuje 193-členné Valné zhromaždenie OSN.

Okrem už spomínaných kandidátov sa o post šéfa OSN uchádzajú generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska, novozélandská expremiérka Helen Clarková, niekdajší šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, macedónsky diplomat Srgjan Kerim, chorvátska politička Vesna Pusičová, čiernohorský minister zahraničných vecí Igor Lukšič, moldavská expremiérka Natalia Ghermanová, šéfka diplomacie Argentíny Susana Malcorraová a bývalá výkonná tajomníčka Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy Christiana Figueresová z Kostariky. O oficiálnu kandidatúru sa aj usiluje bývalý premiér Austrálie Kevin Rudd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok