Radičová navštívi sídlo CERN-u

TASR
28.2.2012 11:33

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová dnes v Ženeve podpíše Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa o procedúre oznámení a navštívi Európsku organizáciu pre jadrový výskum (CERN).

Radičová navštívi sídlo CERN-u
SITA

Radičová sa oboznámi s činnosťou viacerých experimentálnych pracovísk tejto organizácie, informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR. Premiérka na pôde Úradovne OSN v ženevskom Paláci národov v popoludňajších hodinách podpíše Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa o procedúre oznámení, ktorého iniciátorom bola Slovenská republika.


Dokument schválilo 19. decembra 2011 v New Yorku Valné zhromaždenie OSN svojou rezolúciou č. 66/138. Protokol posilňuje práva detí na medzinárodnej úrovni. Vytvára mechanizmus sťažností, resp. oznámení o porušovaní práv dieťaťa. Tie sa týkajú napríklad predaja detí, detskej pornografie, prostitúcie a účasti detí v ozbrojených konfliktoch. Bola to posledná z deviatich kľúčových ľudskoprávnych noriem, ktorá nemala mechanizmus oznámení.


Protokol je súčasne prvou medzinárodnou zmluvou v oblasti ľudských práv, pri príprave ktorej Slovenská republika zohrala úlohu lídra procesu. Od prevzatia iniciatívy v roku 2009 Slovensko koordinovalo predloženie troch rezolúcií Rady OSN pre ľudské práva. SR ako iniciátor bude patriť k prvým štátom, ktoré protokol podpíšu.

Po podpísaní protokolu vystúpi predsedníčka vlády SR v Paláci národov s prejavom pri príležitosti 19. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok