Niektorí občania EÚ budú musieť z Británie odísť, pripustil minister Brexitu

ČTK
17.7.2016 13:28

Niektorí občania Európskej únie nebudú môcť v Británii po jej odchode z Únie zostať. Uviedol to nový minister pre otázky Brexitu David Davies. Opatrenia by sa podľa neho mohli dotknúť predovšetkým tých ľudí, ktorí do ostrovnej krajiny prišli v čase, keď už bolo jasné, že Británia Úniu opustí.

Počet migrantov sa zvýšil

"Možno budeme musieť stanoviť pre uznanie práva na povolenie na trvalý pobyt určitý dátum," uviedol Davies v rozhovore poskytnutom denníku The Mail on Sunday. Británia podľa neho chce v rokovaniach s Bruselom dosiahnuť "veľkorysé dohody pre migrantov z EÚ, ktorí tu teraz sú, a veľkorysé dohody pre britských občanov v EÚ".

Davis odmietol špekulácie, že budú musieť po takzvanom Brexite Spojené kráľovstvo opustiť tri milióny občanov krajín európskej dvadsaťsedmičky. Upozornil ale tiež na to, že po júnovom referende krajina zaznamenala nárast počtu prichádzajúcich občanov EÚ, a vláda by tak mohla stanoviť rozhodný dátum, po ktorom by prichádzajúci občania v Británii natrvalo zostať už nemohli.

Snaha obmedziť imigráciu z krajín Európskej únie bola jedným z hlavných motívov, prečo mnoho Britov v júnovom referende hlasovalo za odchod z EÚ. Podľa únijných pravidiel totiž nie je možné trvale obmedziť voľný pohyb obyvateľov naprieč európskou dvadsaťosmičkou. Do Británie v posledných rokoch prichádzali tisíce ľudí zo strednej a východnej časti EÚ, predovšetkým z Poľska, Bulharska či Rumunska, ale aj zo Slovenska či Českej republiky.

Myslí si, že Británia podmienky vyjedná

Nová premiérka Theresa Mayová si vyslúžila kritiku za neochotu zaručiť občanom EÚ, že budú môcť v Spojenom kráľovstve zostať aj po Brexite. Podľa Daviesa Británia počas rokovaní, ktoré povedie s Bruselom po tom, čo oficiálne požiada o spustenie článku 50 Lisabonskej zmluvy (upravuje odchod krajiny zo spoločenstva), dosiahne to, že bude môcť zostať súčasťou jednotného trhu a zároveň sa nebude musieť podieľať na voľnom pohybe osôb.

Mnoho európskych politikov dalo však v uplynulých týždňoch najavo, že takáto možnosť nepripadá do úvahy. Podľa Daviesa sa však len "všetci stavajú na štartovacie pozície" a všetko je otázkou rokovaní.

"Keby som vyjednával o kúpe vášho domu či auta, tiež by moja prvá ponuka nebola tou konečnou," povedal minister. Podľa neho zrejme ale nebude prístup na jednotný trh bezplatný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok