Ozbrojenci obsadili policajnú stanicu v Jerevane, žiadajú odstúpenie prezidenta

TA3 ČTK
17.7.2016 13:39

Skupina ozbrojencov obsadila policajnú stanicu v arménskej metropole Jerevan. Podľa národnej bezpečnostnej služby bol zabitý jeden policajt a ďalší dvaja boli zranení. Ozbrojenci stále zadržiavajú najmenej osem rukojemníkov.

Výzvy bez odozvy

Podľa dostupných informácií žiadajú útočníci prepustenie všetkých politických väzňov, predovšetkým však nedávno zatknutého opozičného vodcu Žirajra Sefiljana. Obyvateľstvo vyzývajú, aby vyšlo do ulíc a vynútilo si odstúpenie vlády a prezidenta Serža Sargsjana.

Zatiaľ ich výzvy nemajú veľkú odozvu a neprichádzajú žiadne správy o tom, že by sa na uliciach zhromažďovali davy, informovala agentúra Reuters. Podľa najnovších správ začala špeciálna jednotka operáciu na oslobodenie rukojemníkov.

O akcii ozbrojencov arménska bezpečnostná služba nezverejnila žiadne podrobnosti. Uviedla iba, že s útočníkmi v obsadenej budove naďalej vyjednáva. Televízia priniesla zábery z miesta, na ktorých je vidieť veľký počet policajných obrnených vozidiel, ktoré odrazali prístup k obsadenej stanici. Obyvatelia z blízkeho okolia stanice boli evakuovaní.

Vysoký policajný činiteľ pod podmienkou anonymity uviedol, že policajnú stanicu vo štvrti Erebuni prepadlo asi 20 ozbrojencov a zadržiavajú najmenej osem tukojemníkov.

Sefiljan chcel povstanie ľudu

Opozičné hnutie Nové Arménsko v čele so Sefiljanom minulý rok v jeseni ohlásilo, že od 1. decembra zahajuje "proces občianskej neposlušnosti a výmeny moci" v republike.

Sefiljan ostro kritizoval arménského prezidenta Serža Sargsjana a vyjadroval nevôľu nad tým, ako vláda postupuje v dlhoročnom konflikte v Náhornom Karabachu. "Dosiahnuť to prostredníctvom volieb je nemožné, možné je to len povstaním ľudu," vyhlásil Sefiljan a ubezpečil, že jeho hnutie "neustúpi a pre dosiahnutie svojho cieľa pôjde až do konca".

Sefiljan bol zatknutí 20. júna a obvinený z nezákonného získavania a drženia zbraní. Podľa vyšetrovateľov plánoval so svojimi stúpencami obsadiť vládne budovy a televízny vysielač.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok