Polícia vypočúva blízkych vraha z Nice, priznal sa vraj k radikalizácii

TA3 ČTK
17.7.2016 10:07

V súvislosti s teroristickým útokom v Nice na juhu Francúzska zatkli ďalšie dve osoby, muž a žena. Päť skôr zadržaných ľudí zostáva naďalej vo väzbe. Hospitalizovaných zostáva ešte 85 osôb, z ktorých 18 zranených, vrátane jedného dieťaťa, je v ohrození života. Občania vláde vyčítajú, že zlyhala a že bezpečnostné opatrenia sú nedostatočné.

Vybral si peniaze z účtu

Zdroj blízky vyšetrovaniu povedal, že atentátnik Mohamed Lahouaiej Bouhlel si už dva dni pred masakrom prechádzal v kamióne trasu plánovaného útoku. Denník Le Journal du Dimanche potom s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania informoval, že si Bouhlel v týždni pred činom vybral všetky peniaze zo svojho účtu.

Deň pred útokom v Nice predal aj svoje auto a najbližším ľuďom zo svojho okolia sa priznal k radikalizácii. Jeho brat v rozhovore zverejnenom v britskom bulvárnom denníku Daily Mail povedal, že atentátnik v dňoch pred drámou v Nice poslal svojej rodine v Tunisku okolo 100.000 eur. Podľa brata tak urobil "ilegálnym spôsobom, keď ich poslal po známych, ktorí sa vracali do Tuniska".

Sporný vzťah k náboženstvu

Tridsaťjedenročný Bouhlel prekonal bezpečnostnú bariéru a s 19 tonovým kamiónom vbehol na pobrežnú promenádu do zóny vyhradenej len peším, ktorí sa prišli pozrieť na tradičný ohňostroj. Zabil najmenej 84 ľudí a vyše 200 ďalších zranil. Polícia atentátnika zastrelila.

K páchateľovi útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ktorá ho označila za svojho vojaka. Niektorí zo stoviek svedkov, ktorých už polícia v súvislosti s atentátom vypočula, poukázali na zbožnosť páchateľa. Dovtedy sa Bouhlel javil skôr ako duševne vyšinutý muž, neznámy francúzskym spravodajským službám. Jeho otec vyhlásil, že syn "nemal žiadny vzťah k náboženstvu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok