Pakistanská Kim Kardashian provokovala fotografiami, zaplatila životom

ČTK
17.7.2016 09:11

Mladú pakistanskú hviezdu sociálnych médií Kandil Balúčovú uškrtil jej brat. Oznámila to polícia, podľa ktorej ide zrejme o ďalší prípad takzvaných vrážd zo cti.

Pakistanská Kim Kardashian provokovala fotografiami, zaplatila životom
SITA/AP

Chcela meniť zmýšľanie

Dvadsaťšesťročná Pakistanka, často prirovnávaná k americkej celebrite Kim Kardashian, v tejto konzervatívnej moslimskej krajine rozdeľovala svojimi provokatívnymi fotkami a videami verejnú mienku. V Pakistane sú ženy často nedôstojne utláčané vlastnou rodinou alebo spoločnosťou, v ktorej žijú.

kandal_0a000002-5d48-d9bb.jpg

Balúčová, vlastným menom Fauzia Azimov, na Facebooku písala o tom, že sa snaží zmeniť "typické ortodoxné zmýšľanie" svojho ľudu. Ostrú diskusiu nedávno vyvolali zábery, na ktorých pózuje s moslimským duchovným.

Mladej žene sa v minulosti niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Obavy o bezpečnosť ju podľa polície prinútili k tomu, že z Karáčí odišla do provincie Pandžáb.

Vraždy zo cti

Hovorca tamojšej polície agentúre Reuters oznámila, že Balúčovú zabili v dome svojej rodiny na predmestí paňdžábského mesta Multan. O vražde políciu informoval otec celebrity, podľa ktorého Kandil uškrtil jeho syn. Ten je teraz nezvestný a polícia po ňom pátra.

Smrť Balúčovej vyvolala na sociálnych sieťach smútok a rozhorčenie. Násilnú smrť mladej Pákistanky odsúdila filmárka Šarmín Obaidová Činojová, ktorej dokument A Girl in the River (Dievča v rieke) tento rok získal Oscara a vyvolal v Pakistane bezprecedentnú debatu o "vraždách zo cti".

Takmer 1000 žien sa každoročne stáva v Pakistane ich obeťami pre to, že porušia konzervatívne islamské pravidlá týkajúce sa lásky a manželstva. Skupina vplyvných sunnitských duchovných v Pakistane nedávno vydala islamský náboženský dekrét čiže fatvu, ktorým odsudzuje zločiny spáchané v mene cti ako nemorálne.

zakoota_0a000002-315c-763c.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok