V Turecku držali minútu ticha v budove parlamentu, ktorá bola terčom útoku

SITA
16.7.2016 17:08

Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymnu.

V Turecku držali minútu ticha v budove parlamentu, ktorá bola terčom útoku
SITA/AP

Premiér Binali Yildirim vstúpil do rokovacej sály za potlesku poslancov, pričom si podal ruku s niektorými z opozičných politikov. Na zasadnutí sa zúčastnili členovia všetkých štyroch politických strán v tureckom parlamente, ktoré zhodne vystúpili proti pokusu o prevrat. Ten odsúdili aj demonštranti, ktorí sa medzitým zišli pred parlamentným sídlom.

parlament_0a000002-4d13-1d1b.jpg

Pučisti útočili na budovu parlamentu v Ankare, zrejme zo vzduchu. Na objekte vznikli značné škody. Pokus o prevrat odsúdili aj lídri náboženských komunít v Turecku. Zástupcovia židovských, kresťanských a moslimských spoločností vyjadrili v spoločnom vyhlásení "veľký zármutok nad teroristickými útokmi, ktoré narušujú mier našej veľkej krajiny a sveta".

K signatárom patria predseda tureckého Direktorátu pre náboženské záležitosti, istanbulský pravoslávny patriarcha Bartolomej I. a hlavný rabín tureckej židovskej komunity.

turecko-demonstranti_0a000002-4fb8-0d86.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok