Štáty by mali reagovať na robotizáciu, ohrozuje pracovné miesta

ČTK TA3
15.7.2016 15:13

Zavádzanie nových technológií do výroby mení podmienky na trhu práce, štáty by sa preto mali zaoberať možnosťami kvalitného celoživotného vzdelávania a úpravou pravidiel zamestnávanie ľudí. Po neformálnom stretnutí ministrov členských krajín EÚ zodpovedných za zamestnanosť a sociálnu politiku to povedal Ján Richter.

Štáty by mali reagovať na robotizáciu, ohrozuje pracovné miesta
SITA/Marko Erd

Zmeny prinesú dva vplyvy

Zmeny pracovného práva by podľa Richtera ale nemali znížiť sociálnu ochranu zamestnancov. "Ukazuje sa, že technologické zmeny majú dva vplyvy. Likvidujú niektoré pracovné miesta a menia kvalifikačné požiadavky na pracovníkov v mnohých profesiách alebo vytvárajú nové profesie. Musíme reagovať na to, čo s tými, ktorí nebudú schopní sa prispôsobiť novým podmienkam," uviedol Richter.

Minister povedal, že podľa štúdie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj môže byť s ohľadom na využívanie digitalizácie a robotizácie ohrozených 12 percent pracovných miest. Novú analýzu v tejto oblasti by mal vypracovať európsky hospodársky a sociálny výbor.

Flexibilita je dôležitá

Podľa Richtera bude tiež potrebné upraviť pravidlá pre zamestnávanie ľudí. "Sociálna ochrana pracovníkov nemôže byť obetovaná v záujme flexibility. Flexibilita je dôležitá, ale v prípade zmien jednotlivých zákonníkov práce nemôže byť na úkor sociálneho zabezpečenia a postavenia zamestnancov," povedal minister.

Členka Európskej komisie Marianne Thyssen uviedla, že je potrebné zabezpečiť hladký priebeh v prípade zmeny pracovného miesta i súvislosti so sťahovaním ľudí medzi štátmi. "Ľudia sa pohybujú aj cez hranice. Je potrebné zabezpečiť prenos práv a uľahčiť prechod medzi pracovnými miestami," povedala eurokomisárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok