Zosmiešni Britániu? Novému šéfovi diplomacie pripomenuli jeho prešľapy

TA3 ČTK
14.7.2016 11:04

Rozhodnutie novej britskej premiérky Theresy Mayovej vymenovať ministrom zahraničia niekdajšieho starostu Londýna a jednu z tvárí kampane za odchod Británie z Európskej únie Borisa Johnsona vyvoláva rozporuplné reakcie médií - a nielen v Británii.

Milý svet, prepáč

Kým britský denník The Daily Telegraph to označil za vynikajúci nápad, podľa bulvárneho denníka Daily Mirror tento krok urobil zo Spojeného kráľovstva šaša. "Menovať Borisa bol vynikajúci nápad. Verí v Brexit, ale je proeurópsky, chce prísnejšiu kontrolu migrácie, ale je pre prisťahovalectvo," napísal The Daily Telegraph. Johnson podľa neho prispeje k tomu, aby sa z rozchodu s EÚ stal liberálne a globalizácii ústretový projekt.

Úplne v inom rozmere vidí Johnsona denník Daily Mirror. Ten na titulnej stránke zverejnil nezabudnuteľnú fotografiu, na ktorej Johnson sedí zavesený v postroji na lane a máva dvoma britskými vlajkami. Snímka vznikla pred letnou olympiádou v roku 2012 v Londýne a politikovi sa vtedy lano zaseklo a zostal visieť vo vzduchu. Fotografiu dopĺňa titulok: "Milý svet, prepáč.“

Toto nie je komédia

"Uplynulú noc, keď nová premiérka Theresa Mayová menovala Borisa Johnsona ministrom zahraničia, sa Británia stala šašom," napísal Daily Mirror. Denník dodal, že rozhodnutie na twitteri vyvolalo nielen radosť, ale aj prejavy číreho zúfalstva. Pripomenul tiež niektoré kontroverzné Johnsonovho výroky, napríklad tie o "černoškoch s melónovým úsmevom", alebo keď hovoril o protibritskom zameraní amerického prezidenta Baracka Obamu, pretože je kenského pôvodu.

Nemecká novinárka Laura Schneiderová z Deutsche Welle na twitteri napísala, že v nemeckej televízii sa moderátor rozosmial, keď sa dozvedel o Johnsonovom vymenovaní. Bruselský korešpondent televízie ZDF zase pripomenul, že v metropole EÚ je Johnson nenávidený. "Keby to bola komédia, tak by to bolo vtipné. Lenže toto komédia nie je," dodala Schneiderová.

Na Johnsona sa zamerali aj americké médiá, ktoré zverejnila zoznam diplomatických prešľapov, ktoré vo verejnom živote Johnson urobil. Agentúra Reuters napríklad zmienila, že Johnson vyhral básnickú súťaž, ktorej zmyslom bolo uraziť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten je ale na tento druh zábavy veľmi citlivý, čo napríklad vyhrotilo vzťahy Turecka s Nemeckom.

Johnson pred júnovým referendom okrem iného vyhlásil, že EÚ nadväzuje na Adolfa Hitlera a Napoleona a snaží sa vytvoriť superštát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok