Talianska prokuratúra vyšetruje po nehode prednostov vlakových staníc

TA3
14.7.2016 10:40

V Taliansku pokračuje vyšetrovanie príčin utorkovej vlakovej nehody. Ako dôvod sa najčastejšie skloňuje zlyhanie ľudského faktora.

Prvé kroky

Talianska prokuratúra podnikla prvé konkrétne kroky pri vyšetrovaní príčin utorkovej zrážky dvoch vlakov v blízkosti Bari, kde zomrelo najmenej 23 ľudí. Medzi podozrivými je niekoľko zamestnancov prevádzkovateľa trati spoločnosti Ferrotramviaria, vrátane prednostov staníc Corato a Andria. Práve medzi týmito stanicami sa dve súpravy vo vysokej rýchlosti čelne stretli.

Vyšetrovanie nehody má na starosti špeciálna skupina piatich prokurátorov, ktorí sa snažia zistiť, kto za haváriu nesie zodpovednosť. Príčina nehody zatiaľ nie je jasná, najčastejšie sa ale hovorí o ľudskom zlyhaní. Na jednokoľajovej regionálnej trati u apulijského Bari totiž nefunguje automatické varovanie strojvodcov pre prípad, že sa vlaky ocitnú na jednej koľaji blízko seba. Posádku vlaku tak musí informovať výpravca stanice telefónom.

V hľadáčiku sú prednostovia i výpravca

V bežnej prevádzke sa prednostovia staníc Corato a Andria vzájomne dohovárajú, ktorý zo súčasne idúcich vlakov bude mať v jazde prednosť. V utorok ale mal jeden z havarovaných vlakov niekoľkominútové meškanie, čo mohlo byť príčinou nedorozumení. Okrem obvyklých dvoch vlakov sa navyše po trati pohybovali výnimočne tri súpravy.

Talianske médiá sa teraz sústredia hlavne na výpravcu zo stanice Andria, ktorý vlak, ktorý nemal v tú chvíľu na trati čo robiť, na koľaje pustil. V hľadáčiku vyšetrovateľov je ale tiež prednosta stanice Corato Alessio Porcelli, ktorý vraj mohol z dostupnej signalizácia zistiť, že na koľajniciach idú dva vlaky proti sebe.

Pri nehode zomreli rušňovodiči oboch súprav, všetky obete boli z Talianska. Zranených bolo 50 ľudí, 24 z nich je stále v nemocnici. Osem ľudí je v kritickom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok