Európska komisia chce zjednotiť azylové procedúry v EÚ

TA3 TASR
13.7.2016 17:01

Európska komisia navrhla reformu európskej azylovej politiky. V návrhu ráta so zjednotením azylových procedúr v jednotlivých členských štátoch Európskej únie, a tiež s jednotným posudzovaním žiadostí azylantov. Komisia si od novej legislatívy sľubuje zrýchlenie a zjednodušenie celého procesu.

Samotné štáty rozhodnú o presídľovaní

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans pripomenul, že vďaka doterajším opatreniam už vidno nejaké výsledky, ale nové predložené postupy znamenajú jasnú spoluprácu s vládami jednotlivých krajín v počiatočnej fáze. Tieto postupy zintenzívnia a skoordinujú spoločné úsilie, čím sa dosiahne lepšia spolupráca v tejto oblasti.

"Členské štáty každoročne rozhodnú o tom, koľko ľudí je potrebné presídliť, a na to, aby mohli zrealizovať svoje rozhodnutia, dostanú finančnú podporu z rozpočtu EÚ," opísal situáciu Timmermans. Dodal, že toto je účinný spôsob, ako môže EÚ preukázať solidaritu s krajinami mimo EÚ a pomôcť im zvládnuť situáciu s veľkým počtom ľudí utekajúcich pred vojnou a prenasledovaním.

Zásadný krok v ochrane migrantov

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos upozornil, že návrh EK znamená zásadný krok v úsilí o zabezpečenie legálnych trás, ktoré osobám v núdzi umožnia bezpečne vstúpiť na územie EÚ a získať ochranu.

"Toto je neoddeliteľnou súčasťou rozsiahlejšieho cieľa spočívajúceho v zabezpečení toho, aby bola ponúknutá ochrana tým, ktorí ju potrebujú, aby sa obmedzila motivácia na neregulárnu migráciu a aby boli migranti chránení pred zneužívaním prevádzačskými skupinami a nebezpečnými trasami v snahe dostať sa do Európy," skonštatoval eurokomisár.

Návrh EK povedie k vytvoreniu stáleho rámca s jednotným postupom pre presídľovanie v rámci celej EÚ. Zatiaľ čo členské štáty budú aj naďalej rozhodovať o tom, koľko osôb bude každoročne presídlených, EÚ ako celok bude mať väčší vplyv vďaka tomu, že bude koordinovať vnútroštátne snahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok