Sagan je po dramatickej desiatej etape opäť lídrom bodovacej súťaže

SITA TASR
12.7.2016 17:27

Austrálčan Michael Matthews z tímu Orica-BikeExchange sa stal víťazom 10. etapy Tour de France, ktorá štartovala v Escaldes-Engordany a po 197 kilometroch finišovala v Reveli. Slovenský cyklista Peter Sagan v dramtickom špurte šestice cyklistov skončil druhý.

Sagan je po dramatickej desiatej etape opäť lídrom bodovacej súťaže
SITA/AP

Sagan bol celý deň v úniku

Peter Sagan predviedol ďalší výborný výkon, keď obsadil druhé miesto v 10. etape Tour de France a vrátil sa do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. Dvadsaťšesťročný pretekár stajne Tinkoff strávil celý deň v úniku, no o druhé víťazstvo v tohtoročnej edícii slávnych pretekov ho pripravil Michael Matthews.

Austrálčan zo stajne Orica sa presadil v 197 km dlhej etape z Escaldes-Engordany do Revelu v záverečnom špurte malej skupinky. Tretí skončil Nór Edvald Boasson Hagen.

Spokojný s bodovým ziskom

"Prišli sme do cieľa tak, ako sme prišli. Nikto sa neodvážil niečo predviesť. Urobil som nejaké chyby v závere, šiel som pomerne dosť vpredu. Ťažko sa mi však preteká v mojom postavení s ostatnými. Nevedia, čo na mňa vymyslieť. Som druhý, lebo som príliš silný,“ uviedol Peter Sagan pre slovenské médiá po 10. etape.

"Stále je šanca na víťazstvo, ale mohlo to dopadnúť aj horšie. Prišiel som o veľa energie počas etapy a Matthews mal pred šprintom lepšiu pozíciu. On vyhral na Tour de France prvýkrát, čiže to je preňho dobrá správa. Ja som bol druhý, ale získal som dosť bodov a mám aj zelený dres," zhodnotil výkony Peter Sagan podľa portálu LeTour či v prvej televíznej reakcii na Eurosporte.

Najvyšší bod programu

Organizátori si na pretekárov pripravili v utorok najvyšší bod tohtoročného programu Port d'Envalira vo výške 2408 metrov nad morom. Viacero skupiniek sa hneď od úvodu pokúšalo dostať do úniku, veľmi aktívny bol Peter Sagan, ktorý sa niekoľkokrát odpútal od hlavného balíka.

Pretekári sa v podstate hneď od štartu "škriabali" na vrchársku prémiu 1. kategórie Port d'Envalira. Ako prvý na ňu vyšiel Rui Costa, ktorý tak získal cenu Henriho Desgrangeho a prémiu 5000 eur. Rozhodujúci únik dňa sa zrodil vzápätí na zjazde v kopca, kde sa vytvorila silná skupina 15 pretekárov so Saganom, Costom, Vincenzom Nibalim, Gregom van Avermaetom, Sylvainom Chavanelom, či Mikelom Landom.

Sto kilometrov pred koncom mali náskok na pelotón už vyššie šesť minút a dlho si ho udržiavali. Hlavný balík skupinu príliš nesťahoval, v daždivom počasí si tímy na celkové prvenstvo hlavne strážili svojich favoritov. Rýchlostnú prémiu v Aigues-Vives vyhral Sagan, ktorý sa tak dostal do čele bodovacej súťaže (217 b) pred Marka Cavendisha (204) a priebežne sa vrátil do zeleného dresu.

Rozhodol až záverečný špurt

Náskok lídrov začal klesať až asi 55 km pred cieľom, keď sa v pelotóne opreli do pedálov jazdci IAM Cycling. Dokázali ho stiahnuť na tri minúty, no pod túto hranicu sa už nedostali, navyše začalo opäť pršať a tak hlavný balík nechal etapové víťazstvo na "utečencov".

Vedúca skupina sa rozdelila, 20 km pred cieľom ostala na čele sedmička jazdcov Sagan, Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Sam Dumoulin a až trojica zástupcov Oricy Daryl Impey, Luke Durbridge a Michael Matthews. Desať km pred cieľom mali na osem prenasledovateľov náskok vyše dve minúty, pelotón strácal už sedem.

Pri stúpaní 3. kategórie na Cote de Saint-Ferreol dlhom 1,8 km a so sklonom 6,6 % zaútočili Sagan i Boasson Hagen, ani jeden sa neodtrhol, no zo skupiny odpadol Durbridge. Potom nasledoval už iba zjazd do cieľa v Reveli, na ktorom prišlo k viacerým únikom, ale ani jeden sa nevydaril. O víťazovi tak rozhodol až záverečný špurt. V ňom mal najviac síl Matthews, ktorý triumfoval pred Saganom.

Výsledky - Tour de France 2016 - utorok:

10. etapa (Escaldes-Engordany - Revel, 197 km): 1. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 4:22:38 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Samuel Dumoulin (Fr.) Ag2r La Mondiale - všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Daryl Impey (JAR) Orica-BikeExchange +2 s

Poradie po 10. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 49:08:20 h, 2. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +16 s, 3. Daniel Martin (Ír.) Etixx-QuickStep +19, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +23, 5. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša +37, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +44

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 242 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 204, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 182, 4. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 124, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 112, 6. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 112

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok