V tuneli Ovčiarsko už baníci prerazili obe tunelové rúry

TA3 SITA
12.7.2016 16:51

Aj druhú tunelovú rúru Ovčiarska pri Žiline už prerazili. Napriek tomu, pôvodný termín dokončenia úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka sa nestihne dokončiť. Posunie sa o niekoľko mesiacov.

V geologicky mimoriadne náročnom teréne baníci druhú tunelovú rúru razili necelé dva roky. „V tuneli Ovčiarsko ide všetko načas, väčšie problémy sú v tuneli Žilina. Dochádza k častým závalom, dokonca až na povrch a musia sa implementovať rôzne technológie, čo značne spomaľuje práce. Momentálne sa postupuje rýchlosťou 20 až 25 metrov za mesiac. V prípade, že dôjde k zlepšeniu geologických podmienok, razba môže byť výrazne rýchlejšia,“ vysvetlil generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Róbert Auxt.

Výstavba úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka pri Žiline potrvá o deväť mesiacov dlhšie, ako sa plánovalo. Vyše 11-kilometrový úsek mal byť hotový v januári 2018, no po uplatnení nároku na predĺženie zmluvnej lehoty stavebným združením na čele so spoločnosťou Doprastav, a. s., sa termín posúva na október 2018.

Rozostavanú diaľnicu skontroloval aj premiér Robert Fico. "Prišiel som aj preto, aby som v súvislosti s veľkou diskusiou, ktorá sa vedie v EÚ, priamo na mieste dal ďalší dôkaz toho, aké je pre Slovensko výhodné členstvo v Európskej únii, pretože napríklad tento úsek v hodnote 430 miliónov eur je prakticky financovaný zo zdrojov Európskej únie. Na tejto stavbe pracuje okolo 500 ľudí. Je to stavba, ktorá má obrovský vplyv na hospodársky rast Slovenskej republiky a na zamestnanosť,“ vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok