Musíme prestať s idealizovaním európskeho projektu, vyhlásil Orbán

TA3 TASR
11.7.2016 06:17

Maďarský premiér Viktor Orbán žiada koniec "idealizácie európskeho projektu". V príspevku pre nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že Európska únia sa už nesmie vyhýbať kritickým otázkam tak, že skeptikom odporučí návštevu vojenských cintorínov a zdôrazní tak príspevok EÚ k mieru.

"Na ďalšiu existenciu EÚ nestačí historická pravda," uviedol Orbán. V článku okrem toho požaduje, aby dostali národné štáty v Únii znova väčšiu váhu. Základnou úlohou EÚ je ochrana svojich vonkajších hraníc, je dôležité znova nastoliť pocit bezpečia občanov, uviedol Orbán.

Výstavbou hraničnej bariéry v lete minulého roka si Maďarsko podľa neho splnilo svoju európsku povinnosť. "Tým sme aspoň na našom úseku hraníc ochránili životný a hospodársky model Európanov," povedal Orbán.

Hlavným dôvodom krízy EÚ je podľa šéfa maďarskej vlády to, že sa stalo zvykom porušovanie predpisov týkajúcich sa rozpočtovej disciplíny a zabezpečenia hraníc "s tichým súhlasom" Európskej komisie. Tým sa ohrozujú dva najväčšie európske výdobytky, "spoločná mena a Schengenom chránený vnútorný trh", dodal Orbán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok