Serena ovládla Wimbledon a doťahuje historické rekordy

TASR SITA TA3
9.7.2016 17:17

Americká tenistka Serena Williamsová zdolala v sobotňajšom finále dvojhry žien na Wimbledone Nemku Anqelique Kerberovú. Poradila si s ňou za 81 minút 7:5, 6:3.

Dotiahla sa na Grafovú

Serena získala svoj vytúžený 22. singlový titul z podujatí veľkej štvorky, čím sa dotiahla na rekordérku takzvanej otvorenej éry Steffi Grafovú z Nemecka. V absolútnom poradí sú spoločne druhé za Austrálčankou Margaret Courtovou, ktorá má 24 titulov.

Šťastná Serena si odnáša aj dvetisíc bodov do rebríčka a prémiu dva milióny britských libier brutto. Zdolanú uteší 1300 bodov a jeden milión britských libier pred zdanením. Američanka zvýšila náskok v bilancii vzájomných súbojov na 6:2.

Serena sa zároveň siedmym singlovým triumfom na adrese SW19 Church Road v britskej metropole dotiahla k tandemu Dorothea Lambertová-Chambersová a Chris Evertová na čelo miestneho dejinného poradia.

serena-wimbledon-2-1140-px-sita-ap_0a000002-1513-d4d0.jpg

"Milujem duely s Angelique, dostáva zo mňa skvostný tenis a mimo dvorca je nádhernou osobou. Pre mňa bolo neskutočné ťažké nemyslieť na ten rekord Steffi Grafovej. Úspech je o to sladší, že si uvedomujem, koľko tvrdej roboty k nemu viedlo. Neviem, čo by som ešte povedala, premáha ma nadšenie," uviedla Serena podľa BBC.

kerberova-wimbledon-1140-px-sita-ap_0a000002-1537-e008.jpg

Priebeh:

Dlho sa bojovalo hneď o prvý gem na Kerberovej servise, Nemka ho napokon zvládla cez tri brejkbaly. Aj keď mala Williamsová na konte nepomerne viac nevynútených chýb, obidve tenistky si potom bez závažnejších problémov držali svoje podanie až do dvanástej hry úvodného dejstva, v nej si Američanka na príjme vypracovala  dva setbaly. Prvý ešte Nemka sebavedomo odvrátila, ale pri druhom už kapitulovala a nevynútila si tajbrejk, ku ktorému sa schyľovalo.

V šiestom geme druhého setu za stavu 30:30 zaujala dlhá a divácky atraktívna výmena, dopadla podľa trendu tejto fázy stretnutia - v prospech podávajúcej hráčky, v tomto prípade ňou bola Kerberová, ktorá nepripustila brejkbal. Naopak, vybojovala si ho vzápätí pri servise Williamsovej, no o príležitosť prišla esom protivníčky. Kerberová prišla o vlastné podanie v ôsmom geme, keď neodolala zdrvujúcemu tlaku z rakety Američanky, tá už zápas dopodávala bez komplikácií čistou hrou.

Serena dominovala na esá 13:0, mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 39:21. Nemka skončila na oveľa striedmejších hodnotách 12:9. Serena tiež zvládla až 16 z 22 zákrokov pri sieti a po svojom prvom podaní si pripísala 38 zo 43 takto rozohraných bodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok