NATO pokračuje v Rozhodnej podpore Afganistanu, spúšťa námornú operáciu

TA3 SITA
9.7.2016 09:56

Nová námorná operácia v Stredozemnom mori, väčšia podpora koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu a predĺženie podpornej misie v Afganistane do roku 2020. To sú hlavné závery druhého dňa varšavského summitu.

Afganistan nebude teroristickým útočiskom

Vzhľadom na zlú bezpečnostnú situáciu v Afganistane bude Severoatlantická aliancia naďalej podporovať vládu tejto krajiny. Podpora zahŕňa i pokračovanie výcvikovej misie Resolute Support (Rozhodná podpora) aj po roku 2016 a financovanie afganských ozbrojených síl do konca roku 2020. Vyplýva to z 11-bodového vyhlásenia, ktoré dnes prijali účastníci druhého, záverečného dňa summitu NATO vo Varšave.

"Afganistan stále čelí veľkej nestabilite a násiliu. Náš odkaz je jasný: Afganistan nezostane sám a my sme sa zaviazali k behu na dlhú trať," povedal k tejto téme generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliancia vo vyhlásení tiež konštatuje, že spolu so zvyškom medzinárodného spoločenstva nedovolí, aby sa Afganistan stal útočiskom pre teroristov, ktorí môžu predstavovať hrozbu pre jej bezpečnosť.

Zároveň sa bude usilovať o to, aby krajina bola schopná "sama sa starať o svoju bezpečnosť, správu vecí verejných a hospodársky a sociálny rozvoj pri súčasnom rešpektovaní ľudských práv všetkých občanov, najmä žien a detí". "Naša úloha sa ešte neskončila. V našom úsilí o bezpečný a stabilný Afganistan zostávame odhodlaní a jednotní," konštatuje sa na záver vyhlásenia NATO.

Vojaci zostávajú

Operácia Rozhodná podpora nahradila začiatkom roka 2015 dlhoročnú misiu Medzinárodných síl na podporu bezpečnosti. Viaceré členské krajiny NATO vrátane Spojených štátov plánovali v tomto roku stiahnuť z Afganistanu väčšinu svojich vojakov. Pokračujúce útoky povstalcov Talibanu a najmä dočasné obsadenie provincie Kundúz ich však viedlo k prehodnoteniu tohto rozhodnutia.

Prezident USA Barack Obama v stredu oznámil, že do konca tohto roka zostane v Afganistane najmenej 8400 amerických vojakov. Je to kompromis medzi Obamovým pôvodným plánom, ktorý počítal s 5500 vojakmi, a odporúčaniami viacerých veliteľov a expertov. V súčasnosti slúži v Afganistane 9800 amerických vojakov.

Summit o rok v Bruseli

Ďalší summit Severoatlantickej aliancie sa bude konať v roku 2017 v Bruseli. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii po skončení dvojdňovej vrcholnej schôdzky aliancie vo Varšave. Stoltenberg uviedol, že summit sa uskutoční v zrekonštruovanom hlavnom sídle NATO v Bruseli. Budova bude pripravená na plnenie si svojich funkcií práve v roku 2017.

Počas druhého dňa summitu protestovalo vo Varšave niekoľko stoviek ľudí proti rozhodnutiu aliancie vyslať do Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska štyri prápory, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO voči potenciálnej hrozbe zo strany Ruska. Demonštranti kričali "NATO odíď" a niesli transparent s nápisom "Stop NATO", informovali agentúry DPA a AP. Niektorí niesli bochníky chleba a skandovali "Peniaze pre hladných, nie na tanky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok