Najlepším oscarovým filmom je The Artist, päť cien získal aj Hugo

SITA, TA3
27.2.2012 06:24

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied pre najlepší film získal nemý čierno-biely The Artist. Snímka získala celkovo päť Oscarov, vrátane kategórie Najlepšia réžia, kde zvíťazil Michel Hazanavicius. Prvým francúzskym víťazom kategórie Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe sa stal Jean Dujardin. Svojho prvého Oscara si prevzali aj Mark Bridges za kostýmy a Ludovic Bource za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu.

Najlepším oscarovým filmom je The Artist, päť cien získal aj Hugo
SITA

Rovnako päť cien získal film Hugo a jeho veľký objav, ktorý priniesol prvé prekvapenie večera hneď v prvej kategórii. Oscara za kameru totiž získal Robert Richardson za prácu na Hugovi a nie oceňovaný Guillaume Schiffman, ktorý sa postaral o kameru čierno-bieleho filmu The Artist. Huga Akademici ocenili aj za výpravu (Dante Ferretti a Francesca Lo Schiavo), strih zvuku (Philip Stockton a Eugene Gearty) a mix zvuku (Tom Fleischman a John Midgley) a tiež za vizuálne efekty (Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossman a Alex Henning).

Svojho tretieho Oscara v kariére získala Meryl Streep za stvárnenie bývalej britskej premiérky Margaret Thatcher v životopisnom filme Železná lady. Za herecký výkon vo vedľajšej úlohe podľa očakávania ocenili Octaviu Spencer za stvárnenie slúžky Minny Jackson v dráme Farba citov. Herečka, ktorá od dojatia takmer nedokončila svoju ďakovnú reč, si dokonca vyslúžila standing ovation publika. Oscara za vedľajšiu rolu si prevzal 82-ročný kanadský herec Christopher Plummer, ktorý bol na Oscara nominovaný len druhý raz v kariére, a sa stal vôbec najstarším víťazom hereckej kategórie.

Svojho tretieho Oscara za pôvodný scenár získal Woody Allen. Filmár, ktorý sa na udeľovaní cien nezúčastnil, sa vďaka romantickej komédii s prvkami fantasy Polnoc v Paríži stal prvým s tromi víťazstvami v tejto kategórii. Cenu v kategórii adaptovaných scenárov si prevzali Alexander Payne, Nat Faxon a Jim Rash za dramédiu Deti moje.

V kategórii Najlepší cudzojazyčný film zvíťazila podľa očakávania iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin režiséra a scenáristu Asghara Farhadiho. Snímka, ktorá je známa aj pod anglickým názvom A Separation, sa stala vôbec prvým iránskym filmom, ktorý získal Oscara v tejto kategórii. Oscara v kategórii dokumentárnych filmov získali TJ Martin, Dan Lindsay a Richard Middlemas za Undefeated. Cenu za najlepší animovaný film si podľa očakávania prevzal režisér Gore Verbinski za Ranga.

Tradične sa spomínalo aj na osobnosti, ktoré v uplynulom roku navždy odišli. Legendárnu What a Wonderful World počas zostrihu zaspievala Esperanza Spalding.

Tvorcovia oscarového ceremoniálu sa držali svojej výzvy, aby odovzdávanie cien Akadémie bolo oslavou filmov a spomienok na ne. Diváci a diváčky sa tak mohli dozvedieť o prvých filmových zážitkoch a obľúbených filmoch hviezd filmového priemyslu. Odovzdávanie prestížnych filmových cien spestrili svojím vystúpením na filmovú tému aj umelci zo Cirque du Soleil, ktorí si vyslúžili standing ovation od publika plného hviezd. 


Prehľad víťazov a víťaziek v 84. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied 

Najlepší film (cenu získal producent): The Artist - Thomas Langmann 

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Jean Dujardin - The Artist 

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Christopher Plummer - Začiatky 

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Meryl Streep - Železná lady 

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Octavia Spencer - Farba citov 

Animovaný film: Rango 

Výprava: Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo - Hugo a jeho veľký objav 

Kamera: Robert Richardson - Hugo a jeho veľký objav 

Kostýmy: Mark Bridges - The Artist 

Réžia: Michel Hazanavicius - The Artist 

Najlepší dokumentárny film: Undefeated - TJ Martin, Dan Lindsay a Richard Middlemas 

Najlepší krátky dokumentárny film: Saving Face - Daniel Junge a Sharmeen Obaid-Chinoy 

Strih: Kirk Baxter, Angus Wall - Muži, ktorí nenávidia ženy 

Najlepší cudzojazyčný film: Odlúčenie Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin, Asghar Farhadi) - Irán 

Masky: Železná Lady - Mark Coulier a J. Roy Helland 

Najlepšia pôvodná filmová hudba: Ludovic Bource - The Artist 

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Man or Muppet (hudba a text: Bret McKenzie) - Muppets 

Najlepší krátky animovaný film: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore - William Joyce a Brandon Oldenburg 

Najlepší hraný krátky film: The Shore - Terry George a Oorlagh George 

Strih zvuku: Hugo a jeho veľký objav - Philip Stockton a Eugene Gearty 

Mix zvuku: Hugo a jeho veľký objav - Tom Fleischman a John Midgley 

Vizuálne efekty: Hugo a jeho veľký objav - Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossman a Alex Henning 

Adaptovaný scenár: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash - Deti moje 

Pôvodný scenár: Woody Allen - Polnoc v Paríži

Výroky z 84. udeľovania Oscarov

"Keď sme začali pracovať na tomto filme, všetky stretnutia boli veľmi krátke. Nikto nám nechcel pomôcť s čierno-bielym nemým filmom. Vedel som, že to bude náročné a originálne. Všetky slabiny, ktoré boli na začiatku, sa však premenili na silné stránky. Nikdy nezabudnem na tento večer." - Thomas Langmann, producent snímky The Artist, ktorá získala Oscara pre najlepší film.

"Zabudol som svoju reč. V tomto momente som ten najšťastnejší režisér na svete." - režisér snímky The Artist Michel Hazanavicius pri preberaní ceny v kategórii Réžia.

"Milujem vašu krajinu." - francúzsky herec Jean Dujardin, ktorého vyhlásili za najlepšieho herca v hlavnej úlohe za stvárnenie Georgea Valentina v snímke The Artist.

"Dal si mi všetko, čo si v našich životoch cením najviac." - Meryl Streep sa týmito slovami poďakovala svojmu manželovi Donovi Gummerovi pri preberaní Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Železná lady.

"Chcem sa poďakovať členom Akadémie, že ma dali na pódium k tomu najsexi chlapovi v miestnosti." - Octavia Spencer, ktorá získala Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za výkon v snímke Farba citov, na adresu Christiana Balea, ktorý jej cenu odovzdával.

"Si len o dva roky starší než ja, drahý. Kde si bol celý môj život?" - osemdesiatdvaročný Christopher Plummer, ocenený v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Začiatky, na adresu 84-ročného Oscara.

"Irán sa skrýva pod ťažkých prachom politiky. Iránčania sú však ľudia, ktorí rešpektujú všetky kultúry a civilizácie a opovrhujú nepriateľstvom a zlosťou." - iránsky filmár Ashgar Farhadi, ktorého snímka Odlúčenie Nadera a Simin získala Oscara pre najlepší cudzojazyčný film.

"Keď moja mama videla, že Javier Bardem venoval Oscara svojej matke, opýtala sa ma, či by som to spravil aj ja a ja som povedal, že áno. Túto cenu preto venujem tebe, mami. Ďakujem, že si mi dovolila vynechať materskú školu, aby sme mohli chodiť do kina." - Alexander Payne, ktorý spolu s Natom Faxonom a Jimom Rashom získal Oscara za adaptovaný scenár filmu Deti moje.

"Ešte keď sme nakrúcali, tak sa ma ľudia pýtali, či to bude film pre deti. Ja som vtedy odpovedal: 'Neviem, ale určite ho vytvorila skupinka dospelých, ktorí sa správajú ako deti'." - filmár Gore Verbinski, ktorého snímku Rango vyhlásili za najlepší animovaný film.

"Bol som naozaj ohromený, keď som konečne stretol žabiaka Kermita. Avšak ako mnoho hviezd, ktoré tu dnes večer sú, je v skutočnosti omnoho nižší, než sa zdá." - autor skladby Man or Muppet zo snímky Muppets, novozélandský hudobník Bret McKenzie, ktorý získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň.

"Som neuveriteľne dojatý, že tu som. Môj malý syn mi povedal: 'Oci, musíš mi priniesť tú cenu so zlatým ujom, aby ju mohli tvoje ostatné ceny bozkávať.' Všetko, čo som spravil pre snímku The Artist, je moje vyznanie lásky americkej kinematografii. Ak ma Hollywood prijíma, tak sa mi splnil sen." - francúzsky skladateľ Ludovic Bource, ktorý si prevzal cenu za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok