Cavendish ovládol šiestu etapu, Sagan prišiel o zelený dres

TASR
7.7.2016 18:11

Britský cyklista Mark Cavendish zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape Tour de France. Jazdec stajne Dimension Data sa presadil opäť v záverečnom špurte a na svoje konto si pripísal už tretí tohtoročný a celkovo 29. triumf na legendárnych pretekoch.

Cavendish ovládol šiestu etapu, Sagan prišiel o zelený dres
SITA/AP, twitter/Eurosport UK

Pred Saganom Cavendish i Kittel

Cavendish preťal cieľ v čase 4:43:48 min. Druhý skončil Nemec Marcel Kittel z Etixxu a tretí bol ďalší Brit Daniela McLaya z Fortuneo–Vital Concept. Slovenský jazdec Peter Sagan nemal v špurte dobrú pozíciu a obsadil šieste miesto.

Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff tak prišiel o zelený dres pre lídra bodovacej súťaže, z ktorého ho vyzliekol práve Cavendish a dostal sa pred neho aj Kittel. Žltý dres pre vedúceho pretekára celkového poradia si udržal víťaz stredajšej etapy Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing).

Preteky sťažovali vysoké teploty

Vo štvrtok čakal na pelotón 187-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami 3., 4. a 3. kategórie. Zvlnená etapa tak bola určená najmä pre šprintérov, pre ktorých to bola na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred "vstupom" do Pyrenejí.

Krátko po štarte sa dostali do úniku Jan Bárta (Bora–Argon) a Jukija Araširo (Lampre-Merida), ktorí si vytvorili náskok cez päť minút, no pelotón ich nenechal odísť príliš ďaleko. Na jeho čele pracovali najmä jazdci žltého Van Avermaeta z BMC, ktorým pomáhali šprintérske tímy Dimension Data, Etixx-QuickStep a Lotto-Soudal. 

Aj keď trať nebola príliš náročná, pretekárom ju sťažovali vysoké teploty nad 30 stupňov Celzia. Vedúca dvojica postupne strácala z náskoku a 80 km pred cieľom z neho mala už len polovicu 2:30 min. V záverečných 20 km išli už opäť všetci spolu a tímy si začali pripravovať najlepšie pozície na finiš. V záverečných metroch bojovali o prvé miesto už len Mark Cavendish a Marcel Kittel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok