Ministri vnútra riešili migráciu i ochranu schengenských hraníc

TA3 ČTK
7.7.2016 10:39

Hlavnou témou stretnutia ministrov vnútra členských krajín Európskej únie bola migrácia a ochrana schengenských hraníc. Po rokovaní minister vnútra Slovenskej republiky Robert Kaliňák predstavil aj nový spôsob azylového systému.

Slovensko chce počas svojho predsedníctva v EÚ prísť s kompromisnými návrhmi na úpravu únijnej azylovej politiky. Po neformálnom stretnutí ministrov vnútra krajín EÚ to novinárom povedal minister Robert Kaliňák. Bratislava dlhodobo odmieta prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót a toto rozhodnutie členských štátov Únie vlani napadla na únijnOM súde.

"V prípade relokácie nemôžeme hovoriť o úplnom úspechu. Práve preto sme sa rozhodli, že chceme v najbližších dňoch a týždňoch vyvolať rokovania so všetkými krajinami, začíname budúci týždeň v rámci krajín V4. Chceme pripraviť kompromisné návrhy, ktoré nás privedú do spoločného cieľa," uviedol Kaliňák.

Ministri na stretnutí podľa Kaliňáka hovorili aj o prispôsobení príspevkov jednotlivých krajín ich možnostiam. "Je jasné, že niektoré krajiny sú oveľa viac zaťažené ako ostatné. Spôsob príspevku k európskej solidarite je to, čo by nás malo posunúť aj v diskusii o reforme (azylovej politiky)," uviedol Kaliňák, podľa ktorého na rozdelenie zodpovednosti v tejto oblasti by malo dôjsť medzi všetky štáty únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok