Trojica astronautov vyštartovala na ISS, cesta potrvá dva dni

TA3 TASR ČTK
7.7.2016 07:14

Raketa s troma budúcimi členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Na ISS dopraví ďalších troch členov posádky - Rusa Anatolija Ivanišina, Japonca Onišiho Takuju a Američanku Kathleen Rubinsovú. Po deviatich minútach letu sa stroj dostal na obežnú dráhu. "Prajeme vám veľa šťastia," odkázal astronautom ruský letový kontrolór.

Cesta na ISS, ktorá je umiestnená na obežnej dráhe Zeme vo výške okolo 400 kilometrov, potrvá lodi dva dni. K stanici by mala loď doraziť v sobotu. Predĺžený let má poskytnúť ruským vedcom a konštruktérom možnosť otestovať novú kozmickú technológiu. Trojica, ktorá na ISS strávi štyri mesiace, sa pridá k Američanovi Jeffovi Williamsovi a Rusom Olegovi Skripočkovi a Alexejovi Ovčininovi. Nová posádka vystrieda troch astronautov, ktorí sa z ISS vrátili v polovici júna.

"Nemôžem sa dočkať biologických experimentov, ktoré podnikneme," uviedla podľa agentúry Reuters pred letom tridsaťsedemročná Rubinsová, ktorá je pôvodným povolaním mikrobiologička. V kozme napríklad plánuje unikátne pokusy s čítaním DNA. Rubinsová je od júna 2015, kedy sa na Zemi vrátila Talianka Samantha Cristoforettiová, prvou ženou na ISS.

Kým Rubinsová a Onis, ktorý je 11. Japoncom vo vesmíre, sú v kozme nováčikov, bývalý vojenský pilot Ivanišin už má jeden let na ISS za sebou. Dnešný štart bol podľa Reuters začiatkom letov novej generácie kozmickej lode Sojuz, v súčasnej dobe jediného zariadenia schopného dopraviť na ISS a späť posádku. Nová loď má napríklad vylepšený ochranný plášť a dokonalejší komunikačný systém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok