Koniec spanilej jazdy Walesu, Portugalsko prvým finalistom

SITA TASR
6.7.2016 23:06

Prvými finalistami EURO 2016 sa stali futbalisti Portugalska, ktorí v stredajšom semifinále v Lyone zdolali prekvapenie turnaja Wales 2:0.

Prekvapenie turnaja

Zverenci trénera Fernanda Santosa sa v nedeľu 10. júla o 21.00 SELČ v Saint-Denis stretnú v súboji o trofej s úspešnejším z druhého semifinále medzi domácim Francúzskom a Nemeckom. Walesania napriek semifinálovému vypadnutiu senzačne získali bronzové medaily a tešia sa z najväčšieho úspechu v ich futbalovej histórii, ktorý sa im podarilo dosiahnuť pri premiérovej účasti na finálovom turnaji ME.

Portugalsko až do súboja s Walesom nevyhralo v riadnom hracom čase ani jeden z piatich zápasov. Proti oslabeným "drakom", ktorým citeľne chýbal ofenzívny ťahúň Aaron Ramsey, však malo najmä po zmene strán hernú prevahu a súperovi uštedrilo lekciu z efektivity.

Prvýkrát gólovo udrelo v 50. minúte po hlavičke Cristiana Ronalda, o tri minúty spečatil triumf "selecaa" Nani. Portugalsko si zopakuje finálovú účasť z roku 2004, keď ho na ceste za titulom kontinentálneho šampióna na domácej pôde zastavilo Grécko.


Semifinále:

Portugalsko - Wales 2:0 (0:0)

Góly: 50. Ronaldo, 53. Nani. Rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), ŽK: Alves, Ronaldo - Allen, Chester, Bale, 58.000 divákov.
Zostavy a striedania:
Portugalsko: Patricio - Cedric, Alves, Fonte, Guerreiro - Mario, Danilo, A. Silva (79. Moutinho) - Sanches (74. Gomes) - Nani (86. Quaresma), Ronaldo
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, Collins (66. J. Williams), A. Williams, Taylor - Allen, Ledley (58. Vokes), King - Robson-Kanu (63. Church), Bale

Priebeh zápasu:

Wales nastúpil bez potrestanej dvojice Ramsey - Davies, v základnej zostave Portugalska zasa chýbal zranený stopér Pepe. Pri úvodnom oťukávaní unikol rozhodcovi zákrok A. Williamsa na Ronalda a nechal pokračovať v hre, hoci Portugalčania mali podľa pravidiel zahrávať priamy kop z nádejnej vzdialenosti.

V 16. minúte sa napokon dostali do prvej pološance, krížnej strele Maria však chýbala presnosť. Na opačnej strane pohrozil Bale, no ani jeho pokus nesmeroval do priestoru brány. Po nervóznom úvode sa Walesania postupne osmelili a začali podnikať nebezpečné ofenzívne výpady, v zárodku ktorých stála ich najjagavejšia hviezda. Po jednom z nich však Bale vyriešil situáciu individualisticky a namiesto prihrávky spoluhráčovi vyslal na Patricia strelu, ktorú portugalský brankár ľahko skryl do rukavíc.

Ani jedno z mužstiev sa nehrnulo dopredu, zodpovedná defenzíva prevažovala nad živelným opustením štruktúr. Prvý polčas tak priniesol pred bránami len pramálo vzruchu a žiadny gólový moment.
Portugalsku bravúrne vyšiel vstup do druhého polčasu. Strelilo dva zlepené góly a súpera vyškolilo v efektivite. V 50. minúte posunul "južanov" bližšie k finálovým bránam Ronaldo, ktorý po rohu zahratom na krátko umiestnil loptu nezadržateľne hlavou pod brvno - 1:0.

O tri minúty neskôr viedlo "selecao" rozdielom dvoch gólov a opäť v tom mal prsty Ronaldo, keď trajektóriu jeho strely zmenil šikovne Nani a pomýlil brankára Hennesseyho - 2:0. Vývoj hral v prospech Portugalska, "drakom" dva inkasované góly úplne podlomili kolená. V 63. minúte chýbali Ronaldovi len centimetre, aby z priameho kopu strelil svoj jubilejný 10. gól v histórii majstrovstiev Európy.

Na nepriaznivý vývoj zareagoval waleský kouč Chris Coleman tromi ofenzívne ladenými striedaniami, ale tento ťah mu nevyšiel. Jeho mužstvo naďalej pôsobilo vyšťavene, bez energie a nápadu, tretí gól v sieti Walesu visel na vlásku. V 78. minúte pokus Danila chytil Hennessey na dvakrát až tesne pred bránkovou čiarou. V závere nebolo dopriate ani Ronaldovi, no kanonier Realu Madrid nemusel smútiť, keďže doviedol svoj tím do vysnívaného finále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok