Kontroverzný zákonník práce nedokáže zastaviť ani francúzsky parlament

TA3 TASR
5.7.2016 17:38

Francúzsky premiér Manuel Valls zabránil poslancom hlasovať o spornej novele zákonníka práce. Reformu presadil vďaka článku ústavy, ktorý vláde v určitých prípadoch umožňuje zákonodarcov obísť.

Odpor ľavice aj pravice

Vláda premiéra Manuela Vallsa využila osobitný článok ústavy, ktorý umožňuje v mimoriadnych prípadoch schváliť novú legislatívu bez parlamentného hlasovania, ak jej dolná komora zákonodarného zboru nevyjadrí nedôveru. Valls sa rozhodol využiť tento spôsob, keďže nový zákonník odmietajú poslanci ľavice i pravice.

Rozhorčení zákonodarcovia na protest proti podľa nich nedemokratickému postupu vlády opustili rokovaciu sálu. Centrom Paríža zároveň pochodovali rozhorčení odborári, ktorí novelizáciu zákonníka práce striktne odmietajú a už mesiace organizujú voči nej rozsiahle protesty, ktoré paralyzujú krajinu.

 

Jednoduchšie prepúšťanie

Návrh teraz poputuje do Senátu a potom ešte raz do dolnej komory parlamentu. Nový zákonník práce okrem iného uľahčuje zamestnávateľom prepúšťanie a najímanie zamestnancov a znižuje ich pracovno-právnu ochranu.

Vláda novú reformu presadila v prvom čítaní 10. mája bez toho, aby o nej nechala hlasovať parlament. Premiér Valls je odhodlaný zákonník presadiť napriek nesúhlasu odborárov i časti poslancov vládnej socialistickej strany. Argumentuje pritom, že je vo všeobecnom záujme francúzskej spoločnosti, keďže má naštartovať pracovný trh a prispieť k zníženiu dlhodobo vysokej nezamestnanosti.

fr-protest_0a000002-dee3-7d00.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok