V Británii si zvolia nástupcu Camerona, šance má Mayová

TA3 TASR
5.7.2016 11:08

Poslanci britskej Konzervatívnej strany v prvom kole rozhodovali o tom, kto nahradí na poste straníckeho lídra odstupujúceho premiéra Davida Camerona. Prekvapivo veľa, až polovicu hlasov, získala ministerka vnútra Theresa Mayová

Mayovej vyjadrilo podporu 165 z 329 konzervatívnych členov Dolnej snemovne parlamentu, ktorí sa na tajnom hlasovaní zúčastnili. Ministerka pred júnovým referendom podporovala zotrvanie Británie v EÚ, avšak akceptovala vôľu voličov, ktorí rozhodli o Brexite. Podľa vlastných slov sa bude snažiť vyrokovať čo najlepšiu dohodu upravujúcu nové vzťahy medzi Londýnom a Bruselom.

Za Mayovou výrazne zaostala ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová, ktorú podporilo 66 hlasujúcich. Na treťom mieste skončil so 48 hlasmi minister spravodlivosti Michael Gove a za ním so 34 hlasmi minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb.

Posledné miesto patrí bývalému šéfovi rezortu obrany a zástancovi Brexitu Liamovi Foxovi, ktorého podporilo iba 16 poslancov. V súlade so straníckymi pravidlami tak Fox zo zápasu o post lídra vypadol. Ďalšie kolo hlasovania, už len za účasti štyroch kandidátov, sa uskutoční vo štvrtok. Poslanci postupne vyberú dvoch kandidátov, o ktorých budú napokon hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok