Belgicko neoznámilo včas radikalizáciu Abdeslama, Francúzi sa sťažujú

TASR
4.7.2016 16:43

Francúzske úrady vinia belgické spravodajské služby z toho, že ich včas neinformovali o radikalizácii Salaha Abdeslama - jediného žijúceho člena kománd, ktoré vlani v novembri útočili v Paríži.

Belgicko neoznámilo včas radikalizáciu Abdeslama, Francúzi sa sťažujú
SITA/AP

Pomalý postup Belgičanov

Údaje o Abdeslamovom príklone k džihádistickej skupine neboli podľa Paríža načas zaslané do európskej databázy zradikalizovaných osôb. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF. Francúzski policajti v dôsledku pomalého postupu belgických úradov nedisponovali dôležitými informáciami týkajúcimi sa Abdeslama. Tak sa stalo, že hoci Abdeslama v noci po teroristických útokoch v Paríži zadržali počas rutinnej cestnej kontroly, zakrátko ho opäť prepustili.

Na túto skutočnosť upozornil francúzsky socialistický poslanec Sébastien Pietrasanta, spravodajca francúzskej parlamentnej komisie, ktorá vyšetruje pozadie útokov z 13. novembra v Paríži. Francúzsko tvrdí, že vinou belgických spravodajských služieb, ktoré včas neinformovali svojich francúzskych kolegov, sa Abdeslam mohol bez problémov vrátiť do Belgicka a štyri mesiace sa ukrývať pred políciou.

Hodinové oneskorenie

Len niekoľko hodín po parížskych útokoch z 13. novembra francúzska policajná hliadka zadržala v blízkosti francúzsko-belgickej hranice auto, v ktorom sa viezol Salah Abdeslam s ďalšími dvoma mužmi.

Abdeslam sa preukázal vlastnými dokladmi totožnosti a na polhodinu bol aj zadržaný, a to kvôli priestupkom z minulosti zaznamenaným v schengenskom informačnom systéme. Následne ho však prepustili na slobodu. Belgická strana totiž jeho meno nezapísala do európskej databázy zradikalizovaných osôb, hoci vedela, že je členom džihádistického hnutia.

Belgičania zareagovali oneskorene, až hodinu potom, ako francúzska hliadka Abdeslama prepustila. Belgické orgány vtedy informovali svojich francúzskych kolegov o jeho radikalizácii. Abdeslam bol zatknutý 18. marca v belgickej metropole a následne prevezený do Francúzska. Nachádza sa v izolovanej a prísne kontrolovanej cele vo väzení Fleury-Merogis na predmestí Paríža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok