Zomrel Elie Wiesel, slávny spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za mier

TA3 ČTK
2.7.2016 22:00

Vo veku 87 rokov zomrel známy židovský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel, ktorý prežil nacistické koncentračné tábory v Osvienčime a v Buchenwalde.

O jeho úmrtí informovali izraelské médiá a kancelária jeruzalemského pamätníka Jad-vašem. "Jad-vašem smúti nad odchodom preživšieho holokaustu Elieho Wiesela, laureáta Nobelovej ceny, presláveného autora," uviedol pamätník na internetovej sociálnej sieti twitter.

Wiesel vydal štyri desiatky románov, poviedkových zbierok a esejí, z ktorých sa väčšina točí okolo holokaustu a otázky, prečo k nemu došlo a ako s takým otrasným zážitkom možno žiť. Wiesel, ktorý sa narodil v židovskej komunite na severe Rumunska, bol v pätnástich rokoch aj so svojou rodinou zaradený do transportu.

Z rodiny prežil iba on a dve jeho staršie sestry. Matka a tretia sestra zahynuli v Osvienčime, otec, s ktorým dlho spoločne znášal útrapy táborov smrti, zomrel počas takzvaného pochodu smrti do Buchenwaldu. U nás začali vychádzať Wieselove knihy až po páde komunizmu.

V roku 1986 dostal Wiesel za svoje aktivity Nobelovu cenu za mier. Neskôr založil spoločne so svojou ženou Marion, s ktorou majú syna Elisha, Nadáciu Elieho Wiesela pre ľudstvo. Je držiteľom aj viacerých ďalších prestížnych cien a spoločne s bývalým českým prezidentom Václavom Havlom, ktorý ho nazval "stelesneným svedomím ľudstva", inicioval vznik pražského Fóra 2000.

dala_0a000002-1e12-287f.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok