Cavendish na úvod Tour de France do žltého, Sagan v závere nestačil

TA3 SITA TASR
2.7.2016 17:19

Brit Mark Cavendish sa stal víťazom sobotňajšej úvodnej etapy na 103. ročníku cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Mont-Saint-Michel do Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont a mala dĺžku 188 km.

Cavendish uspel v záverečnom hromadnom špurte, ktorý poznačil pád niekoľkých cyklistov, pred Nemcom Marcelom Kittelom (Etixx - Quick-Step) a Slovákom Petrom Saganom. Úradujúci majster sveta v typickej rovinatej etape vhodnej pre šprintérov bojoval o víťazstvo a obsadil tretí stupienok, vďaka čomu si pripísal štvorsekundovú časovú bonifikáciu. Na prvej tohtoročnej rýchlostnej prémii 69 kilometrov pred finišom skončil tretí za Andrem Greipelom (Lotto Soudal) a Kittelom.

Cavendish vyhral na Tour de France už 27. etapu a po prvý raz v kariére si na seba oblečie žltý dres lídra najslávnejších pretekov na svete. "Je to fenomenálne víťazstvo, využil som poslednú príležitosť na zisk žltého dresu. Ani neviem, čo mám v tejto chvíli povedať, splnil som dôležitý tohtosezónny cieľ. Sobota je veľký deň aj pre náš tím Dimension Data, ktorý ukázal progres. Všetci šprintéri sú veľmi dobrí, ovládnuť etapu je neuveriteľné. Som dojatý zásluhou žltého dresu i cieľovej destinácie, kde si pripomíname vylodenie v Normandii," povedal v prvej televíznej reakcii Cavendish.

S 56 bodmi vedie tiež bodovaciu súťaž o zelený dres, ktorú v uplynulých štyroch rokoch vyhral Sagan. Ten má na konte 29 bodov a figuruje na treťom mieste.

Španielsky cyklista Alberto Contador spadol 79 kilometrov pred cieľom. Kolega Petra Sagana z tímu Tinkoff utrpel odreniny na pravej strane tela, ale jeho zranenia podľa prvých správ nie sú vážne.

Dvojnásobný víťaz spomenutého podujatia nabúral do obrubníka počas prejazdu kruhovým objazdom približne 80 km pred cieľom. S roztrhaným dresom a odratým ramenom však pokračoval ďalej a po výmene bicykla sa zaradil späť do pelotónu.

V nedeľu na jazdcov čaká 182 kilometrov dlhý úsek medzi sídlami Saint-Lô a Cherbourg-Octeville.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok