Vláda odsúhlasila nového riaditeľa SIS

SITA
30.6.2016 12:25

Vláda odsúhlasila návrh na vymenovanie Antona Šafárika do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Ako sa píše v materiáli, súčasný šéf SIS Ján Valko požiadal predsedu vlády Roberta Fica o odvolanie z funkcie.

Fico teraz predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na odvolanie Valka a vymenovanie Šafárika.

Do funkcie bude vymenovaný na návrh Slovenskej národnej strany. Do funkcie ho menuje na návrh vlády prezident. Ešte pred vymenovaním musel prejsť nový riaditeľ bezpečnostnou previerkou, ktorú už podľa informácií agentúry SITA získal.

Podľa koaličných dohôd riaditeľa informačnej služby navrhujú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia ministerstva vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD. Šafárik má na poste vystriedať Jána Valka, ktorý službu viedol od roku 2012. Valko by mal odísť pôsobiť do štátneho energetického holdingu, ktorý by sa mal vytvoriť.

Šafárik bol v rokoch 2011 až 2014 prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku, predtým bol aj viceprezidentom tejto organizácie. Zbor dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pôsobí na Slovensku vo viacerých mestách. Pomáha chorým, núdznym, opusteným, spolupracuje s nemocnicami a hospicmi a podporuje ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok