Jeden z najväčších výkonov demokracie. Tak opísal referendum britský premiér

TASR
27.6.2016 21:18

Minulotýždňové referendum bolo "jedným z najväčších výkonov demokracie" v dejinách Spojeného kráľovstva, povedal britský premiér David Cameron na úvod svojho prvého parlamentného prejavu po hlasovaní o Brexite.

Jeden z najväčších výkonov demokracie. Tak opísal referendum britský premiér
SITA/AP

Položiť verejnosti otázku týchto "rozmerov" bolo podľa Camerona správne. Hoci bol výsledok referenda iný ako ten, ktorý by si želal, a trvá na svojich varovaniach ohľadne rizika prichádzajúceho s vystúpením z EÚ, rozhodnutie voličov "sa musí akceptovať a plnenie tohto rozhodnutia najlepším možným spôsobom sa musí začať", vyhlásil Cameron.

V rámci dvojhodinového prejavu pred členmi dolnej komory parlamentu premiér povedal, že vláda nesie "zásadnú zodpovednosť za zjednotenie krajiny" a odsúdil "opovrhnutiahodné" násilie voči imigrantom, ktoré sa v Británii objavilo po vyhlásení výsledkov referenda. S prejavmi nenávisti sa podľa neho nebudú ostatní Briti stotožňovať. Cameron ponúkol záruku občanom z krajín Európskej únie, že ku zmene ich situácie bezprostredne nedôjde.

Britská vláda nebude spúšťať vyjednávania o odchode z EÚ "v tomto štádiu", konštatoval Cameron. Británia si pred aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy najskôr "musí určiť formu vzťahov, akú chce s EÚ", dodal. Všetky kľúčové rozhodnutia budú podľa neho musieť počkať už na nového premiéra, "množstvo práce" sa však podľa neho môže začať už teraz. "Británia opúšťa Európsku úniu, Európe ani zvyšku sveta sa však nemôžeme otáčať chrbtom," upozornil.

Cameron potvrdil vytvorenie nového vládneho tímu ohľadne Brexitu, ktorý bude pozostávať z úradníkov a politických odborníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok