Plán Bruselu po Brexite: V Únii zostane v peňaženkách len euro

TASR
27.6.2016 12:54

Európska komisia chce urýchliť nielen proces odchodu Británie z EÚ, ale aj rozširovanie menovej únie.

Plán Bruselu po Brexite: V Únii zostane v peňaženkách len euro
SITA/AP

Výraznejšia integrácia

Prezident EK Jean-Claude Juncker chce ukončiť doterajšiu "EÚ s mnohými menami" a menová únia by sa podľa neho mala výraznejšie integrovať, uviedli zdroje z jeho okolia pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Euro v súčasnosti používa 19 z 28 členských štátov EÚ. Výnimku z povinnosti zaviesť spoločnú menu majú Veľká Británia a Dánsko. Slovenská republika sa do eurozóny začlenila v roku 2009.

Juncker navrhuje, aby viceprezident EK Valdis Dombrovksi zodpovedný za euro natrvalo prevzal aj funkciu britského eurokomisára pre finančné trhy Jonathana Hilla. Dombrovski by mal zabezpečovať nielen koordinačné úlohy, ktoré mu vyplývajú z funkcie viceprezidenta, ale mal by sám zodpovedať aj za oblasť finančných trhov, vrátane prístupu k úradníkom tejto oblasti. Podľa Junckera by sa regulácia finančných trhov mala výraznejšie zamerať na rozširovanie menovej únie.

Bezvýznamný post pre Brita?

EK počíta s tým, že britská vláda napriek výsledkom referenda pošle do Bruselu Hillovho nástupcu, ktorý bude vo funkcii až do definitívneho odchodu Británie z EÚ. Juncker však Hillovmu nástupcovi pridelí úplne bezvýznamné portfólio, píšu nemecké noviny.

Denník ďalej upozorňuje, že predmetom rokovaní EÚ a Británie bude aj budúcnosť európskeho bankového dozoru EBA a úradu pre liečivá EMA, ktoré v súčasnosti sídlia v Londýne. Keďže ide o európske inštitúcie, musia Londýn opustiť a presídliť do iných členských štátov. To ale nepôjde zo dňa na deň, dodáva Frankfurter Allgemeine Zeitung.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok