Škótska premiérka skúsi zabrániť Británii v odchode z EÚ

TASR
26.6.2016 15:57

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa domnieva, že škótsky parlament by mohol Británii zabrániť v odchode z EÚ. Vysvetlila, že požiada škótsky parlament, aby nedal legislatívny súhlas na vystúpenie Británie z EÚ. Pripustila však, že vláda v Londýne bude mať zrejme na túto otázku odlišný názor.

Škótska premiérka skúsi zabrániť Británii v odchode z EÚ
SITA/AP

Škóti proti Brexitu

Škótski voliči sa vo štvrtkovom referende vyslovili proti Brexitu a Sturgeonová teraz hľadá cesty, ako zabrániť odchodu Británie z EÚ. BBC však upozorňuje, že Sturgeonovej Škótska národná strana nemá v škótskom parlamente väčšinu, a to aj napriek podpore jej politického programu v prospech nezávislosti Škótska.

Po tom, ako britskí voliči podporili Brexit, sa viac ako polovica Škótov v prieskumoch verejnej mienky vyslovila za nové referendum o nezávislosti Škótska a za to, aby Škótsko zostalo členom EÚ. Sturgeonová uviedla, že Británia, od ktorej sa Škótsko v referende pred dvoma rokmi rozhodlo neodtrhnúť, už neexistuje.

Už v piatok, krátko po oznámení výsledkov referenda o Brexite, Sturgeonová pripustila vypísanie referenda o nezávislosti Škótska od Británie ako "vysoko pravdepodobné. Nebude to opakovanie referenda z roku 2014," zdôraznila a vysvetlila, že "kontext a okolnosti sa úplne zmenili".

Možné scenáre

Škótska premiérka ďalej v rozhovore pre BBC uviedla, že v najbližších dňoch odcestuje do Bruselu a bude tam rokovať o postavení Škótska. "Naša argumentácia je, že nechceme odísť (...), aby sme sa potom vrátili," vysvetlila.

Jej stanovisko podporil aj Andrew Scott, profesor európskych štúdií na univerzite Edinburghu, podľa ktorého "je možné predstaviť si, že Škótsko by bolo v EÚ považované za nástupnícky štát Británie". Vysvetlil, že ak by k nezávislosti Škótska došlo ešte pred finalizáciou Brexitu, Škótsko by sa mohlo v EÚ vyhlásiť za nástupnícku krajinu po Británii a zdediť jej postavenie i výhody. Podľa Scotta do úvahy prichádza aj druhý scenár, že by Škótsko by EÚ opustilo súčasne s Britániou a potom by sa uchádzalo o prijatie ako kandidátsky štát. "Aj to by prinieslo isté výhody," uviedol Scott.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok