Jednotkou draftu NHL je Matthews, oblečie si dres Toronta

TA3 TASR
25.6.2016 10:42

Američan Auston Matthews sa stal jednotkou vstupného draftu zámorskej hokejovej NHL. Osemnásťročného centra si podľa očakávania vybral z prvého miesta klub Toronto Maple Leafs.

Dvojkou je Patrik Laine

Dvojkou 54. ročníka draftu sa stal Fín Patrik Laine, ktorý rovnako ako Matthews zažiaril na májových MS v Rusku. Po šikovnom krídelníkovi siahli na slávnosti v hale First Niagara Center v Buffale predstavitelia Winnipegu Jets.

Prekvapenie sa udialo na tretej pozícii, ktorú mal podľa predpovedí zaujať Laineho krajan Jesse Puljujärvi, no Columbus pred ním uprednostnil iné krídlo Pierra-Luca Duboisa. Puljujärvi bol v poradí až štvrtou voľbou a vybral si ho Edmonton. V 1. kole nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista.

"Keď som počul, že zahlásili moje meno, bolo to neuveriteľné. Splnil sa mi sen. Je to pre mňa výnimočný moment, aj pre moju rodinu a priateľov, niečo, na čo si budem pamätať do konca života," uviedol Matthews. Rodák z arizonského Scottsdale sa stal siedmou americkou draftovou jednotkou, prvou od roku 2007, keď si Chicago z najvyššej pozície vybralo Patricka Kanea.

matt2_0a000002-4399-7d1e.jpg

Matthews, ktorý ovládol konečný rebríček Centrálneho úradu pre skauting, pôsobil v uplynulej sezóne vo švajčiarskej NLA, kde v drese ZSC Lions nazbieral dovedna 49 bodov (24+25) v 40 zápasoch. Teraz by sa mal stať základným kameňom pri prestavbe "javorových listov". Nik nepochybuje o tom, že do profiligy naskočí už v nasledujúcej sezóne a zrejme ako center prvého útoku Toronta.

"Cítil som poriadnu nervozitu. Moje srdce búšilo ako zvon. Keď oznámili moje meno, bola to úľava a všetko zo mňa spadlo," priznal Matthews. Hoci ešte niekoľko týždňov pred draftom viacerí zámorskí experti hovorili o súboji Matthews - Laine, funkcionári Maple Leafs mali vo voľbe od začiatku jasno. "Auston je elitný hráč s úžasným ťahom na bránku. Urobí nás lepším a vyrastie v špičkového centra, ktorý bude dominovať v NHL," prognózuje tréner Toronta Mike Babcock, ktorého citovala agentúra AP.

Matthews odštartoval pre USA veľmi úspešný draft, v prvom kole si vybrali kluby rekordný počet dvanástich Američanov. V prvej desiatke prišli na rad aj útočníci Matt Tkachuk (Calgary) a Clayton Keller (Arizona). Úspechom boli aj postavenia Fínov, v prvej päťke draftu boli traja. Vancouver siahol po Ollim Juolevim, ktorý sa tak stal najvyššie draftovaným obrancom. Z 23. miesta si Florida vybrala útočníka Henrika Borgströma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok