Volebné výsledky: Krajiny Británie odkryli rozdiely a opačný názor

TASR
24.6.2016 12:18

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to oficiálne oznámila volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Volebné výsledky: Krajiny Británie odkryli rozdiely a opačný názor
SITA/AP

Oficiálne výsledky

Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdzuje celkovo 33.577.342 odovzdaných hlasov. Z nich 16.141.241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17.410.742 za vystúpenie z Únie. Zvyšných 25.359 hlasov bolo neplatných. Za Brexit teda hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta.

Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Škóti jasne proti Brexitu

Vystúpenie z EÚ získalo väčšinu hlasov v Anglicku a vo Walese, zatiaľ čo opačný tábor zvíťazil v Škótsku a v Severnom Írsku. Odporcovia brexitu mali prevahu vo všetkých volebných obvodoch na území Škótska, ako aj vo väčšine častí Londýna, v Liverpoole či Newcastli.

V Anglicku hlasovalo za vystúpenie z EÚ 53,4 percenta voličov, opačný názor vyslovilo 46,6 tamojších hlasujúcich. Vo Walese bol pomer hlasov 52,5 k 47,5 percenta v prospech brexitu.

Škótski voliči sa jasnou väčšinou 62,0 percenta vyslovili za zotrvanie Británie v únii, proti nemu tam hlasovalo 38,0 percenta zúčastnených. V Severnom Írsku dopadlo hlasovanie pomerom 55,8 k 44,2 percenta v prospech pokračovanie britského členstva v EÚ.

Znovu o nezávislosti?

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová  uviedla, že výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii dávajú jasne najavo, že obyvatelia Škótska vidia svoju budúcnosť v rámci EÚ.

V referende v roku 2014 sa škótski voliči vyslovili za zotrvanie Škótska v Británii. Škótska národná strana (SNP) vedená Sturgeonovou však ešte pred  plebiscitom o členstve Británie v EÚ pripustila opakované hlasovanie o nezávislosti Škótska v prípade, že Škótsko bude nútené opustiť EÚ proti svojej vôli.

"Som si takmer istý, že Nicola Sturgeonová bude chcieť implementovať manifest SNP," v prípade väčšinového hlasovania za odchod Británie z EÚ, uviedol pre spravodajskú spoločnosť BBC jej predchodca v predsedníckej funkcii Alex Salmond.

Spojí sa Írsko?

Podľa vyjadrenia severoírskeho zákonodarcu Declana Kearneyho z nacionalistickej strany Sinn Féin, ktoré priniesla  tanica BBC, bude v prípade rozhodnutia väčšiny Britov o vystúpení z EÚ toto zoskupenie vyvíjať nátlak, aby sa uskutočnilo hlasovanie o zotrvaní Severného Írska v Spojenom kráľovstve alebo jeho pričlenení k susednej Írskej republike.

Kearney by totiž považoval za "úplne nedemokratické", ak by väčšina obyvateľov Severného Írska hlasovala za zotrvanie Británie v EÚ, ale nakoniec by z nej boli "vyvlečení", pretože by sa "zviezli" s voličmi v Anglicku. "Sinn Féin bude naďalej tlačiť na to... aby sa hlasovalo o hranici podľa ustanovení Veľkopiatkovej dohody," povedal Kearney s tým, že referendum "hmatateľne ukáže dramatickú zmenu v politickom prostredí na severe".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok