Brexit môže mať vplyv na turizmus, pobyty v Británii by boli lacnejšie

SITA
22.6.2016 11:06

Záujem Slovákov o dovolenku vo Veľkej Británii by mohol po jej prípadnom vystúpení z EÚ vzrásť, keďže pobyty vo Veľkej Británii by boli lacnejšie. Naopak pobyty pre britských turistov by sa stali ekonomicky menej atraktívne.

Brexit môže mať vplyv na turizmus, pobyty v Británii by boli lacnejšie
SITA/AP

Ministerstvo však upozorňuje, že na prípadné vystúpenie Veľkej Británie z EÚ sú rôzne názory a podotýka, že sú špekulatívne, lebo EÚ vydala zákaz na skúmanie dopadov možného brexitu. "Vo všeobecnosti možno povedať, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ môže mať prechodný vplyv na cestovný ruch, a to najmä v súvislosti prepadu kurzu libry vo vzťahu k euru," dodala hovorkyňa.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko odhaduje, že v prípade brexitu nenastanú výrazné zmeny v záujme o návštevnosť Británie Slovákmi.

Na druhej strane dúfa, že záujem turistov z Británie o Slovensko porastie. "Ďalšie pozitívne a negatívne dopady na cestovný ruch si momentálne nedovolím hodnotiť. Na to si budeme musieť počkať s ohľadom na viaceré faktory o prípadnom politicko-ekonomickom vývoji v prípade brexitu," dodal Macko.

Referendum, ktoré má rozhodnúť o tom, či Británia zostane členom Európskej únie, je naplánované na 23. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok