V Poľsku padol prvý rozsudok v prípade havárie prezidentského špeciálu

ČTK TA3
21.6.2016 15:01

V Poľsku padol prvý rozsudok súvisiaci s haváriou poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku, ktorá si v apríli pred šiestimi rokmi vyžiadala smrť stovky ľudí, vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyńského.

Vinný zo zanedbania svojich povinností

Podmienečný trest väzenia a finančnú pokutu udelil varšavský súd bývalému zástupcovi veliteľa ochranky vládnych činiteľov Pawl Bielawnému. Súd uznal Bielawného vinným zo zanedbania svojich povinností a z vystavenia prezidenta Kaczyńského nebezpečenstvu. Za to mu podľa poľských médií udelil podmienečný osemnásťmesačný trest odňatia slobody a pokutu vo výške 10.000 zlotých.

Poľské vládne lietadlo s 96 osobami na palube prepravovalo 10. apríla 2010 prezidentský pár a ďalších členov poľskej elity do Smolenska. Poľská delegácia si mala v neďalekej Katyni uctiť pamiatku tisícich zajatých poľských dôstojníkov, ktorých za druhej svetovej vojny postrieľala sovietska tajná polícia ako potenciálnych odporcov nastolenia komunistických poriadkov v Poľsku.

Ľudská chyba i zlé počasie

Oficiálne vyšetrovanie vykonané Poľskom a Ruskom dospelo k záveru, že nešťastie bolo spôsobené ľudskou chybou a zlým počasím. Poľskí vyšetrovatelia uviedli, že nehodu zavinili poľskí piloti s prispením ruských dispečerov.

Poľsko vedie od minulého roka konzervatívny kabinet strany Právo a spravodlivosť, na čele ktorého stojí brat Lecha Kaczyńského Jaroslaw a ktorá s výsledkami vyšetrovania nebola spokojná. Nová vláda vo februári vyšetrovanie nehody obnovila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok