Výbor rozhodol o treste pre Šimkovičovú, ktorá hlasovala za kolegu

TA3 TASR
21.6.2016 14:11

Nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová by mala dostať pokutu vo výške 1000 eur a pokarhanie za to, že hlasovala za iného poslanca. Takéto uznesenie prijal mandátový a imunitný výbor s tým, že vyzval poslancov v parlamente, aby o uznesení hlasovali na najbližšej schôdzi.

Mandátu sa nevzdá

Nikto z členov výboru Šimkovičovú nevyzval, aby sa vzdala poslaneckého mandátu. Novinárom to povedal predseda výboru Richard Raši. Ten uznal, že v prípade Šimkovičovej išlo o nováčikovskú chybu. Povedal tiež, že na výbore sa riešila otázka, či by Šimkovičová nemohla dostať nižšiu finančnú sankciu, keďže nehlasovala v rozpore s názorom kolegu. Zákon o rokovacom poriadku to ale podľa neho neumožňuje.

"Asi v pléne nezahlasujem za to, aby som pokutu dostala," povedala Šimkovičová. Mandátu sa naďalej nemieni vzdať a neinšpiruje sa politickým gestom Ivety Radičovej, ktorá zahlasovala za stranícku kolegyňu Táňu Rosovú. "Pani Radičová mala iné a vyššie politické ambície ako ja, preto to neurobím," povedala Šimkovičová. Za kolegov už v budúcnosti hlasovať nebude.

Ak bude podľa Rašiho celková zhoda, pripraviť by sa podľa neho mohla zmena rokovacieho poriadku tak, aby sa rozlišovalo úmyselné a neúmyselné konanie poslanca pri sankcionovaní. Šimkovičovej konanie označil za neúmyselné. Šimkovičová spolu s Rastislavom Holúbekom a Petrom Marčekom zatiaľ neuvažujú o vstupe do iného poslaneckého klubu. Povedal to Holúbek, ktorý bol dnes Šimkovičovej psychickou podporou. Práve za neho Šimkovičová v pléne hlasovala. Podľa jeho slov trojicu poslancov s návrhom o spoluprácu nikto neoslovil. Vylúčil tiež tichú podporu vládnej koalície. "Stačí si nás odkontrolovať, ako budeme hlasovať. Názory máme stále rovnaké," dodal Holúbek.

Nováčikovská chyba

Šimkovičovú na vzdanie sa mandátu vyzvalo pôvodne hnutie Sme rodina, ktoré tiež informovalo o jej hlasovaní za Holúbeka. Poslankyňa sa k hlasovaniu priznala. "Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," povedala Šimkovičová.

Podobný prípad sa stal v roku 2009, keď vtedajšia opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. Radičová si uznala chybu a vzdala sa poslaneckého mandátu. Mandátový a imunitný výbor tak prípad riešiť nemusel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok