Poslanci Siete sú za predčasný snem, na ktorom budú voliť predsedu

TASR
21.6.2016 13:15

Katarína Cséfalvayová zatiaľ nepotvrdila, že sa o post bude uchádzať, ale ani to nevylúčila. Podľa Aleny Bašistovej je Cséfalvayová jedna z možností.

Poslanci Siete sú za predčasný snem, na ktorom budú voliť predsedu
SITA/Marek Mrviš

Problémy sa musia vyjasniť

O tom, či bude predčasný snem Siete, má hovoriť tohtotýždňové predsedníctvo. Poslanci sa zhodujú, že problémy v strane treba riešiť čo najskôr. Bašistová za nimi vidí aj to, že Sieť je nová mladá strana. "Formujú sa rôzne vzťahy, aj komunikačné problémy sú dôsledkom toho, že sa to musí vyjasniť," uviedla dnes v parlamente Bašistová s tým, že je za predčasný snem.

Nepovedala, či zlyhal predseda Radoslav Procházka. Priznala však, že vnútorné komunikačné problémy sú v rámci Siete dlhšiu dobu. Nepáčilo sa jej ani to, ako Procházka informoval o odobratí straníckych funkcií Andrejovi Hrnčiarovi a Martinovi Fedorovi. "Malo by to byť riešené v rámci organizácie," myslí si. Od piatka s Procházkom podľa vlastných slov nehovorila.

Podobne sú na tom aj ostatní poslanci, ktorí voči Procházkovi vystúpili. Cez víkend s lídrom nehovoril ani Hrnčiar, ktorý si myslí, že by mali komunikovať intenzívnejšie. Hrnčiar očakáva, že na predsedníctve sa bude riešiť aj predčasný snem. "Budeme preberať všetky alternatívy a jednou z možností je predčasný snem," povedal dnes v parlamente. V akom termíne by si ho predstavoval, neuviedol.

Nedôvera v Procházkove schopnosti

O situácii v Sieti nechcú poslanci hovoriť s médiami, aby netraumatizovali verejnosť ani koaličných partnerov. Naďalej sľubujú podporu koalícii. "Nerobíme mocenský prevrat, nerobíme žiadne zmeny v koalícii, všetko funguje,"vyhlásil Hrnčiar.

Procházka odvolal Hrnčiara z funkcie prvého podpredsedu Siete a Fedora z postu člena predsedníctva. Informoval o tom médiá a ako dôvod uviedol postup poslancov, ktorí si poza jeho chrbát mali dohodnúť stretnutie o možnostiach spolupráce so Smerom-SD a Mostom-Híd. Pätica poslancov Siete v reakcii na Procházkovo konanie uviedla, že vyslovili nedôveru v Procházkove schopnosti a osobnostné predpoklady viesť stranu.

"Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík. Na sneme chcú predostrieť členskej základni strany alternatívu a plán na ozdravenie strany a opätovné získanie dôvery u ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok