Zonáciu TANAP-u odchádzajúca vláda neprijme

TA3, SITA
24.2.2012 19:00

Zonáciu Tatranského národného parku neprijme ani odchádzajúca vláda. Ani po dnešnom rokovaní Zelenej tripartity vo Vysokých Tatrách stále nedošlo k dohode zainteresovaných strán o rozsahu chránených zón.

Zonáciu TANAP-u odchádzajúca vláda neprijme
SITA

Pokiaľ nebude prijatý nový zákon o ochrane prírody a krajiny, nebude prijatá ani zonácia TANAP-u, keďže zákon musí najskôr vyriešiť náhrady za obmedzenie hospodárenia súkromným vlastníkom lesov v národnom parku. K dohode definitívne nedospeli ani zástupcovia rezortu životného prostredia so zástupcami Štátnych lesov Tatranského národného parku. Obe strany sú však bližšie k dohode. Spornými lokalitami zostáva oblasť Javoriny, ústie Tichej a Kôprovej doliny a jedna lokalita v roháčskej časti Západných Tatier. „Budem sa snažiť, aby sa dosiahol výstup z tohto maratónu jednaní, aj pre ďalšiu vládu, aby sa nemuselo začať odznovu, aj keď nie za každú cenu,“ povedal na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách minister životného prostredia József Nagy. Nevyriešená zostáva ešte otázka náhrady ujmy neštátnym vlastníkom pozemkov, ktorá sa dotýka najmä územia v Západných Tatrách.

Na dnešnom rokovaní Zelenej tripartity sa zástupcovia jednotlivých skupín dohodli na vytvorení troch podskupín. Jedna sa bude venovať cestovnému ruchu, druhá samospráve a tretia podskupina vlastníkom pozemkov. Jednotlivé záujmové skupiny by mali svoje názory predložiť ministerstvu do dvoch týždňov. Minister vníma celú situáciu tak, že samospráva, podnikatelia i tu žijúci obyvatelia chcú mať čo najskôr jasno v otázke zonácie. Rozpor je podľa ministra len v spôsobe ochrany niektorých častí národného parku. „Je to otázka vedecká, nie politická, preto by to nemalo závisieť od nejakej politickej garnitúry,“ uviedol Nagy. „Samospráva potrebuje čím skôr zákon o ochrane prírody a krajiny a schválenú zonáciu, pretože jedno s druhým súvisí,“ povedal starosta Štrby Michal Sýkora. Minister podľa Sýkoru prijal názor, že konečný návrh zonácie bude nie lesnícky, ani vedecký, ale lesnícko-vedecký. „My sme kritizovaní ľuďmi, ale my máme zviazané ruky,“ dodal Sýkora.

Asi najdlhšie rokovania budú so súkromnými vlastníkmi lesov, kde je potrebné rokovať s každým vlastníkom o každej parcele v katastri či doline a zároveň čakať na návrh zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý určí spôsob a rozsah náhrady neštátnym vlastníkom. Základom podľa ministra je, aby štát vedel, čo chce na svojich pozemkoch mať. „Do volieb vieme urobiť rozhodnutie, čo sa týka štátnych pozemkov ako návrh ministerstva, lebo zatiaľ to nie je návrh ministerstva,“ povedal o doterajších dvoch návrhoch na zonáciu Tatranského národného parku minister Nagy. Zároveň nevylúčil, že ak nedôjde k dohode, môže dôjsť až k rozporovému konaniu medzi ministerstvom životného prostredia a ministerstvom pôdohospodárstva. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš zdôraznil, že v procese prípravy zonácie by sa nemalo zabudnúť na človeka, ktorý je súčasťou prírody a „musíme mu dať nejaký priestor“. Samospráva podľa neho nemá záujem budovať nové strediská, hoci kedysi v minulosti boli aj takéto návrhy, len skvalitniť existujúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok