V Kalifornii zápasia s veľkým požiarom, v Číne so záplavami

TA3 SITA
20.6.2016 10:06

Prírodný požiar na juhu Kalifornie sa veľmi rýchlo šíri. V rozmedzí niekoľkých hodín zachvátil plochu 365 hektárov. Viaceré oblasti v centrálnej Číne zase zápasia so záplavami, ktoré vyvolali masívne lejaky.

Juhozápad USA zasiahli na toto ročné obdobie nezvyčajné horúčavy. Cez Arizonu a juhovýchod Kalifornie postupuje od nedele pásmo vysokého tlaku, ktoré so sebou prinieslo v závere jari teplotné rekordy. Na letisku v meste Phoenix v Arizone namerali rekordnú teplotu, až 47,77 stipňov Celzia. Doterajší rekord bol 46,1 stupňov Celzia a pochádzal z roku 1968.

V meste Yuma namerali v nedeľu 48,88 stupňov Celzia, predchádzajúci rekord, 46,1 stupňa Celzia, padol v roku 1960. Vôbec najvyššiu teplotu, 50 stupňov Celzia, namerali v Arizone 26. júna 1990. Aj v kalifornskom Palm Springs vystúpili v nedeľu na poludnie teploty na 46 stupňov Celzia a meteorológovia varovali, že dnes budú horúčavy pokračovať; ich pokles očakávajú až v utorok.

Horúčavy zatiaľ nepriniesli pravidelné výpadky elektriny, ktoré môžu Kalifornčania očakávať toto leto, štátne orgány už však vyzvali obyvateľov, aby šetrili za horúčav s elektrinou. Priniesli však požiare vo voľnej prírode. V Los Angeles sa požiarnikom podarilo uhasiť požiar pri diaľnici State Route 2, ktorý niekoľko hodín ohrozoval domy v husto obývanej mestskej časti Silver Lake.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok