Pri výbuchu vo francúzskom jadrovom zariadení zomrel zamestnanec

TA3, TASR
12.9.2011 18:48

Jedna osoba zahynula a štyri utrpeli zranenia pri dnešnom výbuchu v zariadení na spracovanie jadrového odpadu na juhu Francúzska.

Pri výbuchu vo francúzskom jadrovom zariadení zomrel zamestnanec

ASN uviedol, že po explózii pece zariadenia Centraco pre spracovanie nízko rádioaktívneho odpadu spoločnosti Socodei, ktorá je súčasťou elektrárenskej spoločnosti EDF, neodhalili žiaden únik radiácie a incident bol v priebehu hodiny pod kontrolou.

Centraco sa nachádza na 300-hektárovom pozemku Marcoule, kde sa nachádza aj výskumné stredisko a štyri priemyselné zariadenia, vrátane prevádzky, ktorá vyrába Mox - jadrové palivo z plutónia a uránu.

"Podľa prvých informácii k výbuchu došlo v peci na tavenie rádioaktívneho kovového odpadu s malou a veľmi malou rádioaktivitou. K únikom (rádioaktivity) mimo zariadenia nedošlo," uvádza sa vo vyhlásení ASN.

Európska komisia oznámila, že bude spolupracovať s francúzskymi úradmi pri hodnotení situácie po výbuchu. "Komisia bude spolu s miestnymi úradmi pozorne sledovať situáciu," uvádza sa vo vyhlásení exekutívy EÚ.

Zranení neboli ožiarení a ani okolie budovy, kde sa nachádza pec, nebolo poškodené ani kontaminované radiáciou, uviedol ASN v ďalšom vyhlásení.

Predstavitelia EDF zdôraznili, že v zariadení sa nenachádza reaktor a ani spracúvaný odpad nebol z reaktora. Hovorkyňa EDF Carole Triviová uviedla, že po výbuchu vypukol požiar, ten sa ale podarilo dostať pod kontrolu. Príčinu výbuchu vyšetrujú, dodala Triviová.

Centraco spracúva mierne rádioaktívny materiál z jadrových zariadení, väčšinou odpad z elektrární EDF, ako aj malé množstvo materiálu z nemocníc alebo lekárskych výskumných laboratórií, dodala Triviová.

Francúzsko je najviac závislou krajinou na jadrovej energii a z 58 reaktorov pochádza približne 80 percent vyrobenej elektriny. Francúzsko tiež vyváža elektrinu vyrobenú v jadrových elektrárňach, spracúva jadrový odpad zo zahraničia. V reakcii na marcovú nehodu v japonskej Fukušime Francúzsko momentálne vykonáva záťažové testy svojich reaktorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok