Škoda, že nemali pištole na opaskoch, povedal Trump o obetiach v Orlande

ČTK
18.6.2016 19:36

Republikánsky kandidát Donald Trump opäť kritizoval návrhy na obmedzenie predaja zbraní. Na stretnutí s voličmi v Texase povedal, že by to bol nádherný pohľad, keby niektorý z návštevníkov gay klubu v Orlande vytiahol svoju zbraň a zabijaka Omara Mateena trafil guľkou priamo medzi oči.

Škoda, že nemali pištole na opaskoch, povedal Trump o obetiach v Orlande
SITA/AP

"Kiež by sme mali ľudí, od ktorých by guľky išli opačným smerom, priamo medzi oči maniaka," povedal Trump svojim priaznivcom. Návštevníkov gay klubu označil za skvelých ľudí, u ktorých je škoda, že nemali pištole na opaskoch.

Opačný názor zastáva Barack Obama, podľa ktorého samotárskych útočníkov nezastaví vojenské ani spravodajské riešenie, ale len dôraznejšie a širšie úsilie. Po štvrtkovom stretnutí s pozostalými Obama vyhlásil, že názor, že krviprelievaniu mohlo zabrániť viac ozbrojených ľudí v klube, odporuje zdravému rozumu.

Pre časté útoky strelcov v USA mnohí na čele s prezidentom Obamom volajú po sprísnení predaja zbraní. Republikáni a spolu s nimi vplyvná Národná asociácia držiteľov zbraní akékoľvek obmedzenia odmietajú. Senát však bude hlasovať o štyroch návrhoch zákona o kontrole predaja zbraní. Polovica týchto zákonov je z dielne republikánov a podľa kritikov problém nijako neriešia. Trump svojich priaznivcov v Texase uistil, že ak sa dostane do Bieleho domu, rozhodne ponechá ústavné právo Američanov vlastniť zbrane a sľúbil, že neobmedzí ani počet nábojov v zásobníkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok