Iracký premiér: Sľub o oslobodení Fallúdže sme dodržali

TA3 TASR
18.6.2016 12:50

Irackej armáde sa podarilo dobyť centrum Fallúdže a obsadiť väčšinu mesta. Na krátkom brífingu to potvrdil iracký premiér Hajdar Abádí. Aj keď v prejave hovoril o víťazstve, boje v meste stále pokračujú.

Iracká armáda oznámila začatie ďalšej veľkej ofenzívy proti teroristickej organizácii Islamský štát, ktorej cieľom je oslobodenie mesta Kajjára na rieke Tigris. Kajjára sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov južne od Mósulu - hlavnej bašty IS v Iraku. Pre Iračanov má strategický význam, keďže sa tu nachádza letecká základňa, ktorú by chceli vládne sily využiť pri útokoch na Mósul.

Hovorca operačného velenia irackej armády Jahjá Rasúl vyhlásil, že vojaci postupujú z juhu smerom k Mósulu a podnikajú útoky na pozície IS tak, aby prerušili zásobovacie trasy extrémistov. Operáciu na oslobodenie mesta Kajjára podporujú náletmi aj sily USA.

Boje vo Fallúdži sa ešte neskončili, hoci je už väčšina mesta pod kontrolou vládnych síl. Ostreľovači IS sú naďalej rozmiestnení pri miestnej nemocnici, pričom sú obavy, že by mohli použiť pacientov ako živé štíty. Vojaci v ostatných častiach mesta medzitým zneškodňujú míny a iné výbušné zariadenia, zanechané v uliciach ustupujúcimi extrémistami. Fallúdža, ležiaca približne 50 kilometrov západne od Bagdadu, bola prvým mestom, ktoré začiatkom roka 2014 padlo do rúk džihádistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok